IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дивидентите в САЩ могат да достигнат рекордно ниво през годината

Преобладава мнението, че компаниите имат малко повече яснота и ще бъде по-вероятно да се разделят с част от своя кеш, коментира анализатор

18:34 | 13.02.12 г.
Дивидентите в САЩ могат да достигнат рекордно ниво през годината

Февруари е най-натоварения месец за изявления относно дивиденти, а през тази година най-големите американски корпорации може да изплатят рекордни суми, разделяйки се с част от кеша, който отказваха на акционерите по време на финансовата криза и ранните етапи на възстановяването, коментира CNBC.

Ставката на дивидентите сред компаниите, включени в индекса Standard & Poor`s 500, достигна рекордно ниво през юни 2008 г., но след това се понижи рязко до август 2009 г. В момента тя е с 31% повече от 2009 г., но все още с 2,5% под нивото от 2008, сочат данни на Standard and Poor’s.

За цялата 2011 г. компаниите в S&P 500 са изплатили на акционерите си общо 241 млрд. долара при 247,9 млрд. долара през 2008 г. и 196 млрд. долара през 2009 г., когато корпорациите натрупаха рекордни количества кеш.

„Очаквам индексът да превземе отново този връх по-късно през тази година и да достигне нов рекорд“, заяви Хауърд Силвърблат, старши анализатор за индексите на Standard and Poor's. “Прогнозирам 263 млрд. долара до края на годината“, добави той.

Съоснователят на Bespoke Investment Group Пол Хики вече обяви, че изглежда вече има увеличение на повишаванията на дивиденти.

„В сравнение с последните 3 години смятам, че ще видим много повече повишавания на дивиденти. Преобладава мнението, че най-лошото вече е зад нас. Повечето хора смятат, че компаниите имат малко повече яснота в момента. При нараснала видимост ще бъде по-вероятно те да се разделят с част от своя кеш“, посочва Хики.

Финансовите компании са изплатили общо 31% от стойността на общите дивиденти на тези от S&P 500 през 2007 г. и едва 11,8% за 2011 г. За миналата година с най-голям принос в изплащането на дивиденти са компаниите за производство на потребителски стоки с 15,5%, докато технологичните, които по отношение на дивидентите се смятат за стиснати, са осигурили 10,4% от платените суми, посочва Силвърблат.

Част от този резултат се дължи на Cisco, която плати рекорден дивидент в историята си през март 2011 г. от общо 1,5 млрд. долара. През тази седмица тя увеличи този дивидент до 8 цента на акция за тримесечие от 6 цента.

„Понижаването на дивидентите се движи от отделни събития, но повишаването им от компании, нарастващи всяка година или на всеки няколко години традиционно става в началото на годината“, изтъква Силвърблат.

Средното ниво на доходност на компания в S&P 500 в момента е 2,09%, но ако се извадят компаниите, които не плащат дивиденти, средната доходност на останалите 396 е 2,46%, добавя той. Рекордно високото ниво е от 30-те години на ХХ век – 3,76%, а средната доходност за последното десетилетие е 1,9%.

От началото на годината 63 компании от S&P 500 са обявили какъв дивидент ще изплащат, като при 61 той нараства, а 2 компании сега започват да изплащат, така че няма база за сравнение.

От Bespoke са анализирали S&P 500, търсейки компании, които постоянно увеличават дивидентите през последните 10 години, както и такива, които плащат над 2,5% доходност при заделени по-малко от половината средства от печалбата си за целта.

„Макар че това не са задължително гръмки имена, това са компании, които са успели да повишават дивидентите си дори по време на една от най-тежките икономически катастрофи за период от над едно поколение“, посочва Хики.

„Бих казал за тези акции, че ако пазарът нарасне с 20% годишно, те ще се представят по-зле, но ако годината е на загуба, те ще надвият пазара. Те са почти като ценни книжа с фиксиран доход“, добавя той. „Успели са да повишават дивидентите си през 2007, 2008, 2009 г. ... Това са твърде стабилни компании“, подчертава Хики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още