IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ през февруари се върна на нивата от декември

Американците се опасяват за спад на доходите си въпреки високите очаквания за пазара на труда, показва индексът на Thomson Reuters/University of Michigan

18:47 | 10.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в САЩ през февруари се върна на нивата от декември

В началото на февруари оптимизмът на американците за икономическата перспектива пред страната им се понижи поради нарастващите опасения за спад на доходите въпреки рекордно високите очаквания за пазара на труда, съобщава Ройтерс.

„Повечето анализатори предположиха, че през февруари потребителското доверие в САЩ ще се понижи, след като през януари индексът на Conference Board претърпя спад“, коментира Вимомби Ншом от IFR Еconomics.

В началото на февруари индексът на Thomson Reuters/University of Michigan се понижава до 72,5 пункта от 75 пункта месец по-рано.

Икономическите условия и по-специално негативните очаквания за доходите оказаха най-силен негативен ефект върху индекса.

Въпреки че оптимизмът за пазара на труда се запазва, индексът не успя да се задържи на нивата от януари. Анализаторите очакваха потребителското доверие да се понижи до 74,5 пункта.

„Въпреки че в началото на февруари и двата компонента на индекса бяха на червено, основен срив наблюдаваме в оценката на икономическите условия, която се понижи до 79,6 пункта от 84,2 пункта“, посочва Ншом.

Загубата на 4,6 пункта връща показателя на нивата му от декември. Едва 23% от участвалите в проучването на Thomson Reuters/University of Michigan са отчели подобряване на финансовото си състояние спрямо 29% през декември.

В същото време 25% от домакинствата са заявили, че доходите им са се понижили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още