IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция отново във фокуса на Wall Street*

Новите условия, които финансовите министри на страните от еврозоната поставиха на Атина, притесниха инвеститорите в Ню Йорк

18:17 | 10.02.12 г.
Гърция отново във фокуса на Wall Street*

С понижения на индексите започна търговията в Ню Йорк в последния ден от седмицата заради опасенията около подготовката на новия спасителен план за Гърция и по-големия от очакваното спад на потребителското доверие в САЩ, пише Bloomberg.

Около час и половина след началото на сесията Dow Jones се понижи с с 0,95% до 12 768 пункта, S&P 500 изтри 0,86% до 1 340 пункта, а Nasdaq отбеляза спад от 0,79% до 2 904 пункта.

Днес финансовите министри на държавите от еврозоната поискаха Гърция да “бетонира” фискалните си ангажименти със закон. Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер подчерта, че гръцките лидери ще трябва да предоставят „ясни политически гаранции“ за прилагането на необходимите фискални и икономически реформи.

Юнкер обаче предупреди, че Атина все още не е дала необходимите гаранции, за да се заемат европейските лидери с подготовката на втория спасителен пакет.

На този фон Гърция е разтърсена от социално и политическо напрежение. Опозицията е категорично против болезнените реформи, които правителството трябва да проведе, за да избегне фалита с помощта на спасителното финансиране, а страната е парализирана от национални стачки.

Междувременно стана ясно, че индексът на потребителското доверие на Thomson Reuters/University of Michigan се е понижил до 72,5 пункта през февруари от 75 пункта през януари. Анализатори очакваха значително по-малък спад – до 74,8 пункта.

* Актуално към 17.55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още