IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Студентските заеми в САЩ – следващият инвестиционен балон?

Студентските заеми в САЩ възлизат на близо 1 трлн. долара, като през 2010 г., за първи път са надхвърлили дълговете натрупани чрез кредитни карти

22:28 | 07.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Студентските заеми в САЩ – следващият инвестиционен балон?

Почти половината от адвокатите обслужващи потребители с дългови проблеми в САЩ посочват, че през последните 3 – 4 години потенциалните клиенти с просрочени студентски заеми „са се увеличили чувствително“, съобщава Bloomberg.

Националната асоциация на адвокатите обслужващи клиенти изпаднали в неплатежоспособност (NACBA) публикува проучване проведено сред 860 свои членове.

Студентските заеми в САЩ възлизат на близо 1 трлн. долара, като през 2010 г., за първи път са надхвърлили дълговете натрупани чрез кредитни карти, посочва Марк Канторуиц, издател на FinAid.org, интернет страница за студентски заеми.

Нарастването на студентските задължения наподобява на увеличаването на ипотечните кредити в навечерието на ипотечната криза, се казва в изявление на NACBA.

Според щатското законодателство, студентските заеми, за разлика от задълженията по кредитни карти, в редки случаи могат да бъдат анулирани от съд при обявяване на личен фалит.

„Това много лесно може да се окаже следващата дългова бомба за щатската икономика,“ коментира Уилам И. Брюър, президент на NACBA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
jbd
преди 12 години
Ще въдворяват демокрация из света с модерните си оръжия и така ще карат по ръба на бръснача още неопределено дълго време. Който измисли как да я разтурят тази държава без да пламва половината свят във война, ще получи нобелова награда и ще му издигат паметници през следващите 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Американската икономика всъщност е пълна със всякакви балони кой от кой кух. Идеята е следната надуват се балони кой къде може, финансовите акули единствени печелят от тая работа и после балона се пръска и правителството на САЩ плаща сметката, а това почти винаги (а в последно време само по тоя начин) като вземе пари от ФЕД, които са естествено новоизникнали от нищото парички, които отново се дават на държавата с цел печалба, пак за същите финансови акули. Което води до извода, че държавния дълг на САЩ всъщност е един голям балон, който абсорбира всичките тия малки балони, но какво ще правим когато гръмне балона на американското правителство не знам??? А че той ще гръмне скоро се вижда от това кой го надува в момента, а това са главно ФЕД и някой зависими от американската армия държави, но и това ще е до едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Хе-хе - при социализЪма имаше задължителни разпределения след завършване на образование, а сега има студентски кредити... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Има балон - да. Много хора учат лесно (с евтини пари) и не това е лошото, а че учат неща, които са малко неподходящи за утрешния пазар на труда.Че "през 2010 г., за първи път са надхвърлили дълговете натрупани чрез кредитни карти" е донякъде обяснимо, като знаем, че дълговете по кредитни карти рязко намаляха в САЩ, след началото на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още