IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ започват седмицата с понижения*

Пазарът поема дъх от впечатляващото оживление през миналата седмица, след като инвеститорите остават загрижени за съдбата на Гърция

18:08 | 06.02.12 г.
Борсите в САЩ започват седмицата с понижения*

Американските борси са подложени на напрежение в понеделник, поемайки дъх от впечатляващото оживление през миналата седмица, след като инвеститорите остават загрижени за неспособността на Гърция да постигне споразумение за преструктуриране на дълга си, съобщи CNBC.

Гърция днес не успя да спази поредния поставен срок за отговор дали ще приложи изискваните от международните кредитори мерки за нови икономии в бюджета, понижавайки заплатите и пенсиите, което я приближава към фалит през март. Германският канцлер Ангела Меркел пък увеличи напрежението върху затъналата балканска държава, предупреждавайки, че времето ѝ изтича.

Dow Jones отстъпва с 0,4% до 12 814,29 пункта, воден от акциите на Boeing, които губят 1,2% от стойността си до 75,39 долара, след като компанията откри производствен проблем, налагащ ремонт на корпуса на част от самолетите от модела 787 Dreamliner, и тези на  Intel, поевтиняващи също с 1,2% до 26,41 долара, след като техологичната компания бе регистрирала най-високо ниво на затваряне от май 2008 г. в петъчната сесия.

Индексът Standard & Poor`s 500 се понижава с 0,35% до 1 340,16 пункта, като и 10-те му подиндекса са на червена територия начело с компаниите от финансовия сектор. Nasdaq Composite губи 0,4% до 2 894,61 пункта.

Акциите на Micron Technology поевтиняват с 2,4% до 7,76 долара, след като бордът на директорите на компанията назначи Марк Дъркън за главен изпълнителен директор на мястото на загиналия в самолетна катастрофа Стийв Епълтън, а тези на Humana потъват с 4,9% до 85,67 долара, макар компанията да обяви печалба в унисон с очакванията на анализаторите и да повиши прогнозата си за настоящата година.

Акциите на General Motors обаче повишават стойността си с 0,2% до 26,24 долара, след като главният финансов директор на компанията Дениъл Емън обяви пред Wall Street Journal, че тя ще се опита да увеличи нормата си на печалба до 10% през следващите няколко години, а тези на Hasbro поскъпват с 0,6% до 36,08 долара, след като компанията публикува малко по-добри резултати от прогнозираните.

„Геополитическият свят е напълно задушен от тревоги“, заяви Арт Кашен, директор за сделките на регулирания пазар в UBS Financial Services. "Египет започва отново малко да се отпуска, но Иран и Израел ... Има толкова много неща навън, за които да се тревожите освен за това къде ще поставите целта си за печалба“, добави той.

*Актуално към 17,30 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още