IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза отново ще е във фокуса на пазарите

След добрите данни за американския трудов пазар, през тази седмица Wall Street ще се концентира върху Европа и последните отчети на компаниите

08:17 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Дълговата криза отново ще е във фокуса на пазарите

Борбата за постигането на цялостен пакет от помощи за Гърция се проследява с голямо напрежение и на американските фондови пазари. Надеждите за бързо приключване на преговорите за мащабно отписване на дълг от страна на частните кредитори угаснаха, пише Ройтерс.

„Това е старата игра на пинг-понг. Днес са САЩ, утре - отново Европа“, казва Джо Салуци от Thamis Trading в Ню Джърси. „Обикновено в такава ситуация, ако няма никакви икономически новини, тенденцията е възходяща“. Но възможни развития в Европа, като например повишаване на лихвите за държавните облигации, ще представляват потенциален риск дори и за пазара в САЩ.

Сезонът на отчетите за американските компании ще достигне пикова точка, след като резултатите си ще представят и Walt Disney, Cisco и Coca Cola. Борсовият оператор Nyse Euronext също ще представи своите финансови данни, след като в сряда милиардното сливане с Deutsche Börse се провали. Европейската комисия отказа да даде позволение за сливане на двата най-големи борсови оператора в света.

Досега 283 компании в S&P 500 са представили своите тримесечни доклади. Около 60% от тях успяха да надхвърлят очакванията на анализаторите с приходите си. Този дял е под стойностите в предходните тримесечия до този момент.

Възстановяването на пазара на труда в САЩ изненада в края на миналата седмица положително Wall Street и засили надеждите за засилване на най-голямата икономика в света. Индексът Nasdaq се повиши до най-високото си ниво за последните единадесет години. Увеличението на новосъздадените работни места е най-голямо за последните девет месеца.

„Докладът за развитието на пазара на труда бе прекрасен, но обемът на търговията не е много голям, така че все още има някои съмнения", казва Кен Полчари от ICAP Equities в Ню Йорк. Тъкмо мениджърите на големите активи ще изчакат да се стигне до решение за Гърция, за да се върнат в търговията с голям размах.

Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат отново, според гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос в сряда. Първоначално срещата трябваше да бъде в понеделник, но бе отложена заради липсата на напредък и единство в средите на гръцкия кабинет. Същевременно Венизелос обяви, че представители на гръцкото правителство ще обсъждат през уикенда по-нататъшните стъпки за намаляване на държавните разходи. По-късно стана ясно, че и тази среща е отложена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още