IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси с ръстове от над процент в началото на сесията*

Дилърите и инвеститорите очакват пробив от макроикономическа гледна точка от години и той дойде, коментира анализатор по повод данните за пазара на труда в САЩ

18:35 | 03.02.12 г.
Американските борси с ръстове от над процент в началото на сесията*

Американските борси започнаха последната сесия за седмицата с рязък ръст, след като инвеститорите приветстваха съобщението на американското министерство на труда за заетостта, надхвърлило очакванията за новите работни места и нивото на безработицата, съобщи CNBC.

Dow Jones печели 1,15% до 12 851,75 пункта, воден от акциите на Bank of America, които повишават стойността си с 5,40% до 7,85 долара, и тези на Caterpillar, поскъпващи с 2,5% до 113,05 долара, след като във вчерашната сесия регистрира минимална загуба. В момента нивото му се колебае около най-високите нива, постигнати през миналата година.

Индексът Standard & Poor`s 500 напредва с 1,3% до 1 342,68 пункта, а и 10-те му подиндекса са твърдо на положителна територия начело с финансовите компании. Nasdaq Composite се повишава с 1,4% до 2 900,62 пункта.

Ако индексите регистрират ръст днес, те ще прекъснат 8-месечна губеща серия в петъка, когато се обявяват данните за пазара на труда в САЩ.

Акциите на Tyson Foods повишават стойността си с 5,6% до 19,67 долара, след като компанията обяви резултати за четвъртото тримесечие на 2011 г., надхвърлили с лекота очакванията на анализаторите, а тези на Genworth скачат с почти 15% до 9,25 долара, след като застрахователят се върна към печалба заради по-малкия брой негови клиенти, фалирали по жилищните си кредити.

Акциите на Edwards Lifesciences обаче потъват с 9,3% до 73,14 долара, след като производителят на медицинска апаратура обяви тримесечни резултати, останали под очакванията на анализаторите, а тези на Estee Lauder губят 3,35% до 56,88 долара въпреки резултатите, оправдали прогнозите, но с по-ниска прогноза за тази година от предварителните очаквания.

Американската икономика е създала нови 243 000 работни места през януари извън земеделския сектор, което е най-висок показател от април 2011 г., а нивото на безработица се е понижило до 8,3%. И двата показателя са по-добри от прогнозите на експертите.

Темпото на ръст в сектора на услугите през януари се е ускорило неочаквано до 56,8 пункта, като това е най-високото му ниво от почти година, стана ясно от данни на Института за приложен мениджмънт. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да остане на декемврийското си ниво от 53 пункта.

Производствените поръчки през декември пък са нараснали с 1,1%, което се случва за втори пореден месец, се посочва в съобщение на американското министерство на търговията, но предварителните оценки останаха малко под очакванията на анализаторите.

„Дилърите и инвеститорите очакват пробив от макроикономическа гледна точка от години – и ето го! Дори корекциите са в положителна посока и хванаха всички неподготвени“, заяви Тод Шьонбъргър, управителен директор в  LandColt Trading. „Истинският благоприятен фактор от тези данни ще е онзи с ползите в бъдеще време – компаниите ще жадуват да вложат част от огромния си кеш в човешки капитал“, добави той.

Междувременно еврото поевтиня след слухове, че гръцкият премиер Лукас Пападимос може да подаде оставка, ако преговорите за допълнителни мерки за строги икономии се провалят, което би подложило на риск процеса по отпускане на спасителна финансова помощ за страната.

*Актуално към 17,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още