IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската икономика с най-силен ръст от година и половина

БВП през последното тримесечие е нараснал с 2,8%, главно заради попълването на запасите от бизнеса, което обуслява по-слаб растеж в началото на 2012 г.

17:12 | 27.01.12 г.
Американската икономика с най-силен ръст от година и половина

Потребителското търсене, което допринася за около 70% от икономическата активност в САЩ, регистрира ръст до 2% през четвъртото тримесечие спрямо 1,7% през третото, задвижвано основно от търсенето на моторни превозни средства. Разходите са нараснали и благодарение на умерената инфлация.

Слабият ръст на приходите при ниво на безработица от 8,5%, което принуждава домакинствата да посягат към спестяванията и кредитните си карти, за да финансират покупките, се очаква да натежи върху потребителите в рамките на годината. Свитата работна сила предполага, че потенциалът за ръст на икономиката в дългосрочен план ще се понижи под 2,5%.

Разходите на бизнеса са нараснали с бавните 1,7%, което е рязък спад спрямо 15,7% през третото тримесечие.

Макар износът да се държи въпреки пониженото търсене в световен мащаб, ръстът на вноса оставя дупка в търговския баланс, отговорна за изтриването на 0,11 процентни пункта от ръста на БВП.

Въпреки очакваното забавяне през настоящата година, анализаторите не смятат, че американската икономика ще изпадне в рецесия. „САЩ разполагат с достатъчно силен импулс, за да компенсират загубите, идващи от Европа“, заяви Адолфо Лауренти, заместник главен икономист в Mesirow Financial в Чикаго.

Необичайно меката зима е помогнала жилищното строителство да отчете най-бързо темпо на ръст от второто тримесечие на 2010 г., като голяма част от увеличението се дължи на нарасналото търсене на жилища под наем. Разходите за нежилищни сгради са намалели.

Правителствените разходи се свиват за пето последователно тримесечие, отразявайки огромния спад в разходите за отбрана и все още слабите разходи на федералното правителство и щатските власти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още