IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIA Group обмисля оферта за азиатското застрахователно подразделение на ING

Очаква се застрахователните премии в региона да нараснат с 4,4% през годината, което е два пъти повече от прогнозирания ръст в индустриалните икономики

13:45 | 17.01.12 г.
AIA Group обмисля оферта за азиатското застрахователно подразделение на ING

Част от анализаторите смятат, че AIA, водена от бившия главен изпълнителен директор на Prudential Plc Марк Тъкър, е изненадващ лидер в наддаването за бизнеса на ING, тъй като по-голямата част от бизнеса на купувача се базира на бързо развиващите се азиатски пазари, докато три четвърти от бизнеса на холандската компания е съсредоточен на развитите пазари в Япония и Южна Корея.

Анализатори оценяват свободния капитал на AIA на 3 млрд. долара, след като компанията осъществи първично публично предлагане на стойност 17,8 млрд. долара в Хонконг през 2010 г., като не се очаква тя да има затруднения с осигуряването на допълнителните средства за закупуване на азиатския бизнес на ING.

Холандската компания работи в 7 азиатски държави, но през последните години ING Life Korea осигурява около 43% от застрахователните премии и около 39% от основната печалба.

„След като Южна Корея е толкова голяма част от азиатския бизнес на ING, местните играчи може да се окажат ключови за сделката“, заяви източник, който съветва финансови институции.

Холандската компания управлява смесено дружество с KB Life Insurance, подразделение на южнокорейската KB Financial Group. Последната бе била заинтересована, ако ING продава само бизнеса си в Южна Корея, но няма желание за целия азиатски бизнес, заяви банков източник от Сеул, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на материята.

Японските застрахователи пък нямат желание за навлизане на корейския пазар или за увеличаване на японските си експозиции, но ги интересува само бизнеса на ING в Югоизточна Азия, добави той.

Сред потенциалните купувачи е канадската Manulife. От компанията отказаха да коментират, макар че главният изпълнителен директор Доналд Гълоийн заяви през септември, че застрахователят ще остане нащрек за възможности за придобиване, особено в Азия, ако европейски финансови компании, изпаднали в затруднено положение, започнат да разпродават активи.

Евентуалната продажба на азиатския бизнес на ING пък идва в момент, когато европейските кредитни и финансови институции се опитват да се освободят от активи, за да възстановят капиталовата си адекватност, пострадала от дълговата криза в еврозоната.

Акциите на AIA поскъпнаха с 1,9% в днешната търговия до най-високото си ниво от 6 януари насам, като индексът Hang Seng бе спечелил по същото време 2,5%. Акциите на ING повишиха стойността си с 5,3% в ранната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още