IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIA Group обмисля оферта за азиатското застрахователно подразделение на ING

Очаква се застрахователните премии в региона да нараснат с 4,4% през годината, което е два пъти повече от прогнозирания ръст в индустриалните икономики

13:45 | 17.01.12 г.
AIA Group обмисля оферта за азиатското застрахователно подразделение на ING

Третият по големина азиатски застраховател AIA Group Ltd. може да отправи оферта за закупуване на азиатското застрахователно подразделение на ING Groep, чийто бизнес се изчислява на 6 млрд. долара, а перспективата да бъде продаден се очаква да предизвика сериозен интерес сред конкурентите ѝ, съобщиха източници на агенция Ройтерс.

AIA е поканила 4 банки в ролята на съветници за евентуалната оферта, заявиха два източника, запознати с протичащия процес и пожелали да останат анонимни.

Бързите действия на AIA подчертават силния апетит за животозастрахователния бизнес в азиатско-тихоокеанския регион, където застрахователните премии се очаква да нараснат с 4,4% през 2012 г., което е почти два пъти над прогнозирания ръст в индустриалните икономики според оценките на Swiss Re.

Очаква се търгът да привлече интереса на американски, европейски, канадски и японски компании, твърдят източници, запознати с проблема. Процесът е в начална фаза и кандидатите все още проучват терена.

Част от потенциалните купувачи са засегнати от европейската дългова криза, докато други проучват необходимостта за наддаване чрез консорциум, тъй като азиатският застрахователен бизнес на ING е силно ориентиран към Япония и Южна Корея. Подобна оферта би позволила впоследствие участниците в консорциума да разпределят помежду си бизнеса на ING така, че да допълнят азиатското си портфолио с липсващите в него звена.

„Ако го разделите, ще имате възможност да дойдат повече потенциални купувачи. Става много по-трудно да го продадете парче по парче, но тогава евентуално сте отворен за покупка от по-малките местни играчи“, заяви анализаторът на застрахователния бизнес в Barclays Марк Келък.

През миналата седмица базираната в Холандия ING се отказа от плановете си да предложи азиатския и европейския си застрахователен бизнес и бизнеса по управление на инвестициите с уточнението, че обмисля други възможности, тъй като е регистрирала сериозен интерес към азиатските си подразделения.

Източници са съобщили на Ройтерс, че компанията е наела американските банки Goldman Sachs и J.P. Morgan като съветници по сделката.

„Не мога да коментирам процеса. Всичко, което мога да кажа, е, че проучваме всички възможности за азиатския застрахователен бизнес и бизнеса по управление на инвестициите в региона“, заяви говорителката на ING Виктория де Бур. Говорителка на AIA пък е отказала коментар.

Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още