IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фирмените отчети срещу новините от Европа е противоборството на щатските борси

През последните месеци американските пазари успяха да се откъснат от проблемите в Европа, като за това допринесоха някои подобрени данни за състоянието на САЩ.

10:00 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Фирмените отчети срещу новините от Европа е противоборството на щатските борси

Противоборството между инвеститорите на американските пазари ще се завърне на фона на добрите сигнали, идващи от икономиката на САЩ и новините за проблеми в Европа. Това се случва в момент, когато започва разгарът на сезона на отчетите и се очакват резултатите на водещи компании, от които ще стане ясно какво да се очаква от пазара.

Вчера бе първата сесия на Wall Street за седмицата, след като в понеделник пазарът в САЩ бе затворен заради деня на Мартин Лутър Кинг.

По всяка вероятност акциите на банките отново ще попаднат във фокуса на събитията през седмицата, при това не само заради случващото се в Европа и заплахите, които то крие, а и поради факта, че се очакват отчетите на някои от водещите имена в сектора.

През последните месеци американските пазари успяха да се откъснат от проблемите в Европа, като за това допринесоха някои подобрени данни за състоянието на САЩ. Те предизвикаха интерес към фондовите борси и се стигна до значителни ръстове в рамките на няколко месеца.

Финансовите акции бяха сред печелившите от възходящата вълна, като пазарната капитализация на Bank of America е скочила с 20% от началото на годината. За същия период индексът на сините чипове Dow Jones се е повишил с 1,7 на сто, S&P 500 е напреднал с 2,5 на сто, а Nasdaq Composite – с 4,1 на сто.

„Предстои ни още нестабилност през идните седмици с напрежение между корпоративните резултати и Европа. Искаме да видим европейските проблеми разрешени, но там продължава да има движение нагоре-надолу и очакваме относително добри корпоративни резултати, но по-слаби от тези през 2011 година”, коментира Кристофър Шелдън от BNY Mellon за Ройтерс.

В петък неяснотата за Европа се завърна рязко след решение на агенция Standard&Poor’s да понижи рейтингите на 9 от седемнадесетте страни от еврозоната, сред които Франция, Италия и Испания. Действието дойде след края на борсовата сесия в Европа, така че предстои да видим каква ще е реакцията на пазара.

През тази седмица предстои публикуването на резултатите за четвъртото тримесечие на 2011 година на няколко ключови компании. Сред тях са Bank of America, General Electric, Intel, Goldman Sachs и Microsoft.

От гледна точка на икономическите показатели в САЩ тази седмица се очакват данни за инфлацията, жилищното строителство и продажбите на съществуващи жилища.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още