IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската икономика се е подобрила през декември

Фед се опасява за жилищния сектор и за темповете на създаване на нови работни места

21:59 | 11.01.12 г. 4
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс</p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ отчете днес, че икономиката на страната се подобрява в последните месеци, с изключение на жилищния пазар, пише Bloomberg.

През декември брутният вътрешен продукт (БВП) е отбелязал скромен растеж благодарение на по-силните продажби на дребно по време на празниците, както и на по-доброто представяне на сектора на услугите.

В същото време обаче американската централна банка се опасява за темповете на откриване на нови работни места, въпреки отчетеното в последно време подобрение на пазара на труда.

“Комбинацията от слабото създаване на работни места и огромен брой безработни, които търсят работа, все още ограничава растежа на заплащането на труда”, пише в доклада на Фед.

От централната банка на щатите посочват още, че влиянието на инфлацията е било изключително слабо в края на миналата година.

На 24 и 25 януари предстои да се проведе редовната среща на Фед. На нея отново ще се дискутира необходимостта от допълнителни икономически стимули. Очаква се освен това ръководството на институцията да актуализира прогнозите за икономическия растеж, безработицата и инфлацията в САЩ.

Според Macroeconomic Advisers LLC БВП на Щатите е нараснал с 3,3% през последното тримесечие на миналата година спрямо съответния тримесечен период на предходната година. За сравнение през третото тримесечие беше постигнат икономически растеж от 1,8%.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че през 2012 г. икономиката на страната ще отбележи ръст от малко над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Djo
преди 12 години
Ми нормално да не и вредят кредитните агенции.Чувам някои казват че били много задлъжнели.И какво дължат?отговора е долари или долари които винаги могат да напечатат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
QE 3, XX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
ами при тази световна финансова система е така, докато осъзнаем тази истина, те вече ще владеят света. После ще е късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 12 години
Принтера си работи и никой, нищо не може да направи. Нито инфлация ги лови, нито рейтинга им оказва влияние, така че, тези които вярват в сгромолясването на САЩ май ще видим целия свят с краката нагоре преди, те да паднат, МАЙ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още