IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на САЩ надхвърли БВП на страната

Потребителските кредити през ноември са нараснали с най-бърз темп от 10 години, сочат данни на Фед

10:56 | 10.01.12 г. 5
Държавният дълг на САЩ надхвърли БВП на страната

Държавният дълг на САЩ надхвърли годишния брутен вътрешен продукт на страната, достигайки 15,23 трилиона долара при оценка на БВП от 15,17 трилиона долара съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на американският вестник USA Today.

За да не изостава от увеличаването на дълга, американската икономика трябва да расте с 6% годишно. Дългосрочните икономически прогнози обаче в момента се базират върху допълнително увеличаване на дълговото бреме – до над 26 трлн. долара за следващите 10 години.

От USA Today припомнят, че в момента сред развитите държави само дълговете на Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Португалия и Япония надхвърлят размера на техния БВП.

В САЩ държавният дълг пък не е бил толкова висок от времето на Втората световна война.

Междувременно ВВС съобщи, че потребителските кредити в САЩ през ноември са нараснали с 20,4 млрд. долара – най-голямото месечно повишение от ноември 2001 г.

Задълженията по кредитните карти пък са се увеличили през месеца с 5,6 млрд. долара – най-големият ръст от март 2008 г., обяви Федералният резерв.

Данните показват, че американските потребители отново са активни заематели и допълват поредицата от добри икономически новини, в това число шест месеца на устойчив ръст в заетостта.

През декември бяха създадени 200 000 работни места, а безработицата се понижи до 8,5% - най-ниското ниво от близо три години. Потребителското доверие пък е на 8-месечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
A Dobro ytro...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Има малка разлика м/у гърците и американците. Гръцкия дълг хем е огромен хем лихвите им са убийствени, за разлика от цената на американския дълг. А щатите не им пука, защото печатницата си е тяхна , а долара все още е световна валута и още много време ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Данните показват, че американските потребители отново са активни заематели и допълват поредицата от добри икономически новини" сигурно от гледна точка на икономическата теория това е добър показател, но отстрани погледнато логиката изглежда малко извратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Добавете към това и дълга на щатите, на местните органи на властта, на пенсионната система и на населението и ще видите че след Гърция до 2015 г. точно САЩ ще бъдат следващият хленчещ заемоискател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Щастието взето на заем не е щастиеСправка Гърция, Италия, Испания и САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още