IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пенсионните дефицити на големите щатски компании почти се удвоиха през 2011 г.

Пасивите по корпоративните им планове нараснаха заради спадналите лихви, което борсата не успя да компенсира със съответен ръст в активите

12:09 | 04.01.12 г.
Пенсионните дефицити на големите щатски компании почти се удвоиха през 2011 г.

Дупката във финансирането на пенсионните планове в американските корпорации почти се удвои през 2011 г., тъй като доходността на облигациите намаля, а представянето на фондовите пазари не успя да поддържа темпото на нарастващите пасиви, оставяйки доста по-голяма дупка от онази по време на пика на световната финансова криза, пише британският вестник Financial Times.

От скромен излишък в края на 2007 г., активите по пенсионните планове на компаниите, включени в индекса Standard & Poor`s 500, сега покриват едва около 74% от оценяваните задължения при дефицит от приблизително 450 млрд. долара, изчисляват от швейцарската банка Credit Suisse. В началото на 2011 г. недостигът във финансирането в пенсиите на компаниите от индекса се оценяваше на 250 млрд. долара.

Спадащите лихвени проценти и доходности понижиха и нормата на дисконтиране, използвана за изчисляване на настоящите и бъдещите пенсионни задължения (което повишава балансовата им стойност - бел. ред.)

От Credit Suisse изчисляват, че спад от 25 базисни пункта в нормата на дисконтиране се равнява на 45 млрд. долара ръст на пасивите.

Нормата на дисконтиране, използвана от компаниите се понижи около 3 пъти в рамките на 2011 г. „Имате нужда от наистина добра възвращаемост, за да компенсирате това. Стандартният пенсионен план осигурил съвсем малка възвращаемост през годината, което не може да се каже, че е добре“, заяви Давид Цион, ръководител на счетоводния и анализаторския отдел в швейцарската банка.

Някои компании ще трябва да направят големи пенсионни вноски през 2012 г., освен ако американското правителство не приеме някакъв вариант за облекчаване на пенсионното финансиране.

Настоящите правила изискват компаниите да запълнят пенсионните си дефицити в рамките на следващите 7 години. При пазарни сътресения обаче властите бяха предоставили на компаниите временно облекчение от изискванията за финансиране на дефицита.

Банкери прогнозират, че някои компании ще емитират облигации, за да подпомогнат финансирането на пенсионните планове, докато лихвите по заемите са ниски за добре котираните компании.

Много по-високи вноски могат да се отразят на печалбите на някои компании, макар че американските корпорации натрупаха доста средства в брой след финансовата криза.

„Броят на компаниите, които ще трябва да обмислят финансирането на пенсионните планове нараства. Дълговите пазари са една очевидна възможност за финансиране“, смята Брендън Ханли, управляващ директор за дълговите пазари от инвестиционен клас в Bank of America Merrill Lynch.

През декември например Raytheon емитира облигации за 1 млрд. долара, като приходите от тях ще бъдат използвани за общи корпоративни цели, включително и пенсионни вноски. „Това е просто поредният елемент от общата ни финансова стратегия и бе извършен неотдавна, за да се използва предимството на благоприятните лихвени условия“, обявиха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още