IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските борси вървят устремно нагоре в началото на сесията*

Добрите икономически данни от САЩ и извън страната водят индексите нагоре

18:39 | 03.01.12 г.
Американските борси вървят устремно нагоре в началото на сесията*

Американските борси започнаха първата си сесия за годината с рязък ръст, като по-добрите от очакваното данни за производството и строителството допринесоха още повече за ускоряването на темпото, съобщи CNBC.

Dow Jones е близо до 5-месечен връх, напредвайки с 2% до 12 458,31 пункта, воден от акциите на Bank of America, които повишават стойността си с 4,7% до 5,82 долара, и тези на JPMorgan, поскъпващи с 4,4% до 34,71 долара. Акциите на Cisco прибавят 4,2% към стойността си до 18,78 долара, след като JPMorgan повиши рейтинга ѝ.

Индексът Standard & Poor`s 500 печели 2% до 1 282,67 пункта, като и 10-те му подиндекса са твърдо на зелена територия начело с финансовите компании, а акциите на Micron Technology скочиха с 9,5% до 6,89 долара, след като Barclays повиши рейтинга на производителя на чипове.

Nasdaq Composite се повишава с 2,2% до 2 662,10 пункта, след като единствен от трите големи индекса приключи миналата година на загуба.

Акциите на Intel поскъпват с 2,3% до 24,80 долара, въпреки че Barclays понижи рейтинга ѝ, а тези на Chesapeake Energy прибавят 3,7% към стойността си до 23,12 долара, след като компанията продаде дял в газови проекти на френския петролен гигант Total срещу 2,3 млрд. долара.

Акциите на Teva Pharmaceutical повишиха стойността си с 5,1% со 42,43 долара, след като компанията обяви, че главният изпълнителен директор Шломо Янай ще се оттегли през май и ще бъде заменен от Джереми Левин, който е на същата длъжност в Bristol-Myers Squibb.

Ръстът в производствения сектор в САЩ се е ускорил през декември до 53,9 пункта, съобщиха от Института за управление на доставките. Анализаторите очакваха ръст до 53,2 пункта.

Разходите за строителство пък са нараснали с 1,2% през ноември, достигайки най-високото си ниво от юни 2010 г., съобщиха от американското министерство на търговията. Прогнозите за икономистите бяха за ръст от 0,5%.

„Пазарите са еуфорично настроени и се концентрират върху положителните неща – имахме по-добри новини от Азия и Европа“, заяви Кени Полкари, управителен директор на ICAP Equities. „Мисля, че еуфорията ще се задържи до 9 януари, когато се среща Саркози и Меркел ... и ако не стане експлозияв Европа, може да видим нещо като рали“, добави той.

*Актуално към 17,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 22.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още