IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама предлага икономист и инвестиционен банкер за управителния съвет на Фед

Преподавателят в Харвард Джеръми Стейн и бившият служител на министерството на финансите Джером Пауъл ще трябва да получат одобрението на Конгреса

10:20 | 28.12.11 г. 1
Обама предлага икономист и инвестиционен банкер за управителния съвет на Фед

Американският президент Барак Обама ще номинира икономиста от Харвардския университет Джеръми Стeйн и инвестиционния банкер и бивш служител на министерството на финансите Джером Пауъл за двете свободни места в борда на директорите на Федералния резерв, съобщи Ройтерс.

Изборът на Белия дом за двамата, които имат препоръките съответно на демократите и републиканците, се очаква да помогне за по-бързото гласуване в американския Конгрес.

Макар че никой от двамата не е изложил вижданията си за монетарната политика, от книга на Стейн, издадена през тази година, може да се заключи, че той би подкрепил нестандартните усилия на Фед за задържане на разходите за заемане на средства в дългосрочен план на ниско ниво, които бяха оспорвани във Вашингтон.

Преди повече от 3 години Фед прие списък с радикални мерки за поддържане на нисък основен лихвен процент и за стимулиране на възстановяването.

Стейн се е специализирал в динамиката на цените на акциите, корпоративните инвестиции и финансовите решения, риск мениджмъннта и разпределянето на капиталите в рамките на компаниите. Той отказа да коментира номинирането си.

Изборът на Пауъл, който бе част от екипа на министерството на финансите при управлението на Джордж Буш-баща в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век, вероятно цели да успокои републиканците в Сената.

Те блокираха номинацията на лауреата на Нобелова награда и икономист в Масачузетския технологичен институт Питър Даймънд с аргумента, че не е квалифициран за длъжността и е прекалено благоразположен към намесата на правителството в икономиката.

Познанието на Пауъл за финансовите пазари може да му помогне да запълни празнината, оставена от Кевин Уорш, бивш изпълнителен директор в банката Morgan Stanley, който действаше като основен представител на настоящия председател на Фед Бен Бернанке в кризисни преговори.

Опитът на Пауъл във финансовия сектор обаче може да предизвика критиките на анализатори, които вече обвиняват централната банка за близки отношения с Уолстрийт.

Ако двамата номинирани икономисти бъдат одобрени, за първи път от април 2006 г. и седемте места в борда на директорите на Фед ще бъдат заети.

Мандатът на Елизабет Дюк, последната от назначените в борда от Джордж Буш-син, изтича в края на януари, макар че колегите ѝ могат да гласуват да я оставят на служба, докато бъде потвърден изборът на наследника ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fabric007
преди 12 години
Stein - poredniqt evrein nachelo na chastnata evreiska banka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още