IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в САЩ засилват кредитирането

Само 3% от собствениците на малки фирми посочват липсата на кредити като най-големия им проблем, сочи изследване на бизнес асоциация

20:55 | 27.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в САЩ засилват кредитирането

След три години на скъперничество банките в САЩ отново отвориха кранчето, като кредитирането расте с 8,2% годишен темп след юли, показват статистически данни на Федералния резерв, цитирани от USA Today.

Кредитирането спадаше от средата на 2008 г. до второто тримесечие на настоящата година, задълбочавайки най-лошата рецесия от времето на Голямата депресия насам.

Данните изглежда ще уталожат страховете, че задържането на повече капитал от банките като резерв срещу бъдещи трудности и лоши заеми ще отнеме необходимото финансиране за бизнеса, което да поддържа икономическото въстановяване.

Икономиката се подобрява, като същевременно малките банки се подготвиха да се възползват от възможностите, които предпазливите в кредитирането големи банки им предоставят, казва Стюърт Хофмън, главен икономист на PNC Financial в Питсбърг.

Най-оптимистичното на това икономическо възстановяване е, че е настъпило в момент, в който Фед се подготвяше да обяви първоначалните по-строги капиталови изисквания за банките.

Най-сериозното подобрение е при бизнес кредитирането, което дава надежди, че може да стимулира капиталовите инвестиции. Търговските и индустриалните заеми са нараснали с годишен темп от над 20% през август и с над 15% през октомври – най-силният растеж от началото на 2008 г. 

Търговското кредитиране бе спаднало с 19% през 2009 г. и с още 9% през 2010 г.

Дори малките компании усещат разликата, коментира Бил Данкелбърг, главен икономист в National Federation of Independent Business. В месечното изследване на NFIB само 3% от собствениците на малки фирми посочват липсата на кредити като най-големия им проблем за сметка на данъците, регулациите и все още слабото търсене.

Според икономиста именно вялото търсене е причина предприемачите да се въздържат от заемане, като само 12% от тях смятат, че условията ще се подобрят през следващите 6 месеца.

”Две трети от собствениците казват: Кой иска заеми?”, изтъква Данкелбърг, който също така е в управата на малка банка от Пенсилвания. „За тридесет години не съм чувал подобно нещо. Всички банки разполагат с пари за заеми, но има недостиг на надеждни кредитополучатели”, изтъква той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още