IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските акции бяха разпродадени в последния час от сесията

За спада допринесоха негативният тон след последната среща на Фед за годината и слабите данни за продажбите на дребно

23:33 | 13.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Щатските акции бяха разпродадени в последния час от сесията

Американските акциите бяха масирано разпродадени в последния час от сесията, след като Федералният резерв даде малко надежди, че скоро ще „отвори кранчето” на паричните стимули, а продажбите на дребно в страната се оказват по-слаби от очакваното, предава CNBC.

Wall Street нямаше големи надежди относно последната среща на Фед за годината, но мрачният тон в коментарите на централната банка и липсата на конкретни планове за допълните монетарни стимули отнеха инерцията от иначе скромната, но позитивна сесия.

Щатската централната банка констатира умерен ръст на американската икономика, но предупреди, че сътресенията на световните финансови пазари представляват заплаха за растежа. Фед потвърди ангажимента си за ниски лихви в обозримо бъдеще.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) се понижи с 0,6% до ниво от 11 955 пункта, индексът на големите компании S&P 500 спадна с 0,9% до 1 226 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 1,3% до 2 579 пункта.

Девет от десетте подсектора в S&P 500 претърпяха загуби, като най-зле се представиха финансовите компании, а единството комуналните се повишиха, след като инвеститорите продаваха цикличните акции.

Пазарът се отдръпна от повишенията в сутрешната търговия, след като германският канцлер Ангела Меркел отново отхвърли подсилването на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). След информацията еврото падна до 11-месечно дъно.

ЕМС трябва да замени Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) в средата на 2012 г., като ще разполага с кредитен капацитет в размер на 500 млрд. евро. Канцлерът Меркел е против увеличението на този лимит.

Икономическите данни от деня показаха, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали само с 0,2% през ноември, като това е най-бавното месечно темпо на повишение от юли насам.

Очакванията бяха за ръст от 0,5%, след като търговците реализираха сериозен оборот около „Черния петък“ - традиционното начало на Коледния сезон на покупките.

Златото спадна с 2,1% до 1 633 долара за трой унция, а среброто се понижи с 1,3% до ниво от 30,61 долара.

Американският лек петрол поскъпна с 2,3% до 100,01 долара за барел, а петролът тип Брент отстъпи с 0,3% до ниво от 109,06 долара.

Еврото поевтиня с 1,2% до 1,303 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижи с 0,04 процентни пункта до 1,97%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Чак последният час не, ама да кажем че ги подкараха, 3-4 часа преди затваряне! Докато пирамидата се разширява и възвишава е красиво, но натежавайки геометрично идва момента да се срути от самосебеси и да затрупа, робите и някой от фараоните. Рухне ли една финансова пирамида, тези, които са били на върха, пак си остават най-отгоре и единствени оцеляват. Онези, от подножието ги изравят най-накрая, но само колкото да ги идентифицират ......Шуми дървото, което пада, ама няма кой да го чуе! Или да го перифразирам: Ще се задушиме от вонята, която излиза от Уолстрийт, ако се правиме, че не я забелязваме. Банките СЕ хранят от милиони ***-шарани по света. Даваш 1, 9 мил. долара, плащаш още 40 милиарда и получаваш активи за 400 милиарда......Казиното Уолстрийт. Перфектна пирамида, нали?След трагедията Енрон" преди време, сега ще имаме повторение на трагедията, но вече с с ново име ''Уолстрийт'' !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
kofe85
преди 12 години
bravo investori tozi pat nqkoi si e svar6il rabotaata i e dal pravilnite cifri za DOW i drugite 2 indeksa :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още