IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции започнаха седмицата с понижения*

Потвърждението за преразглеждане на европейските държавни рейтинги от Moody`s отрезви инвеститорите след петъчното борсово оживление

18:09 | 12.12.11 г. 3
Американските акции започнаха седмицата с понижения*

Американските борси започнаха днешната сесия и новата седмица с рязък спад, след като обещанията за агресивни мерки за преодоляване на дълговата криза в еврозоната не донесоха облекчение нито на инвеститорите, нито на международните рейтингови агенции, съобщава CNBC.

Dow Jones отстъпва с 1,3% до 12 023,36 пункта, като и 30-те компании в него губят позиции, водени от финансовите компании. Акциите на Caterpillar понижават стойността си с 2,7% до 93,35 долара, а тези на General Electric поевтиняват с 1,4% до 16,60 долара.

Индексът Standard & Poor`s губи 1,6% до 1 235,00 пункта, а Nasdad Composite се понижава с 1,85% до 2 597,77 пункта.

Акциите на Citigroup поевтиняват с 5,3% до 27,25 долара, а тези на Onyx Pharmaceuticals отстъпват с 5,6% до 38,37 долара.

Акциите на Intel понижават стойността си с 3,8% до 24,07 долара, след като UBS понижи оценката си за компанията за първото тримесечие на 2012 г.

„Изглежда, че европейските кошмари все пак още не са отминали, като инвеститорите обмислят повторно незабавния си положителен отговор от петък“, заяви Андрю Уилкинсън, старши икономически стратег в Miller Tabak. „Общата европейска валута още веднъж потъна в дълбините на отчаянието, докато инвеститорите преценяват перспективите за бъдещо понижаване на основните лихвени проценти“, добави той.

Срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз осигури споразумение за въвеждане на по-строги бюджетни правила за страните от еврозоната и за предоставяне на 200 млрд. евро на Международния валутен фонд, чрез които да се подпомогне борбата с дълговата криза.

От международната рейтингова агенция Moody`s обаче обявиха, че не са променили плановете си за преразглеждане на рейтингите на 15 държави от еврозоната, тъй като оповестените мерки едва ли ще допринесат съществено за борба с кризата.

Петролът, златото и среброто губят позиции, а доларът повишава курса си спрямо еврото.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Чуждестранните кредитори могат да източат Американската хазна за една вечер! Чуждестранни инвеститори държат държавни облигации на стойност 3.1 трилиона долара. От тях 1.1 трилиона са притежание на частни инвеститори, предимно чрез пенсионни фондове.Истината: Златото поскъпва във времена на просперитет, когато има инфлация, лесно кредитиране, а хората харчат пари с лека ръка. A икономическите проблеми намаляват значимостта на щатския долар: Факт е, че когато една икономика не може да контролира инфлацията и изостава икономически, валутата й губи сила. Точно заради тази причина се сринаха валутите на Аржентина, Исландия, Мексико и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Краят на цикъла на Кондратиев съвпада с края на още един цикъл - политико-хегемонистичният. Става дума за цикъла на световната хегемония на САЩ. Спадът започна още от войната във Виетнам в 1970 г. Оттогава САЩ само се опитват да спрат плъзгането от върха. Даже разпадането на СССР, с което временно забавиха срива, не можа да ги спаси.Първите два цикъла съвпаднаха и с третия голям икономически цикъл. Това е цикълът на изчерпването на възможностите за пространствена експанзия на капитала, т.е. на глобализирането на долара. Оказа се, че "цялата Земя вече е малка" - The world is not enough, и че няма нови пространства за усвояване. Капитализмът достигна и до последните кътчета на Земята. Появи се остър дефицит от ресурси. По този начин в момента в една точка се сливат три огромни кризи - на вълната на Кондратиев, на предишната система на световна хегемония, и на изчерпването на възможностите за експанзия на капитала. Въпросът вече не е по какъв начин да оцелее капиталистическата система, а какво ще дойде на нейно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Промените, за които говори Обама, са като разместване на столовете по палубата на Титаник.Dow Jones Industrial - 11,964 е сега! Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Тотален банкрут! Професионалните трейдъри го знаят. Сега всеки ден ще излизат новини за фалирали банки. Т.е. само лоши новини. Всичко е изядено на зелено в САЩ за поколения напред. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 5000 до края на месец Март?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още