IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват играчите на валутните пазари тази седмица

Борсовите участници продължават да настояват за по-голям ангажимент на ЕЦБ в борбата с дълговата криза

08:03 | 12.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Какво да очакват играчите на валутните пазари тази седмица

Много от участниците на пазара все още се надяват, че централните банкери могат да оправят настроението на пазарите с по-големи покупки на облигации, защото доходността на облигациите пада всеки път, когато цените се покачват.

Освен това в пространството виси и заплахата на рейтинговата агенция Standard & Poor's  за понижаване на кредитните рейтинги на почти всички страни от еврозоната.

„Сегашното временно спокойствие може да се спука по всяко време заради понижението на някоя от агенциите за кредитен рейтинг или заради нови финансови проблеми. Дали това ще се случи след една седмица или след месец, ние не знаем", казва Стивън Стенли, главен икономист в компанията за търговия с акции Pierpont Securities.

Политическите лидери на страни от еврозоната се съгласиха за налагане на по-силни фискални правила, които да бъдат включени в конституциите на страните. Освен това  процесът по дефицитите ще бъде много по-автоматизиран. В допълнение, страните от ЕС ще предоставят на Международния валутен фонд до 200 млрд. евро двустранни кредитни линии. Постоянният фонд за спешна помощ трябва да започне дейността си през юли 2012 година.

„Новият фискален пакт е важна стъпка към постигане на икономически и политически съюз, който е необходим в дългосрочен план за решението на кризата", казва Джеймс Гъндри, анализатор в консултантската компания IHS Global Insight.

„Това обаче ще помогне малко за решаването на неотложните проблеми с дълговете и ликвидността в еврозоната", каза Гъндри.

Скептично се изказва и Самарджит Шанкар, стратег в  Bank of New York Mellon: „Инвеститорите продължават да се съмняват дали огневата мощ ще е достатъчна, за да се възстанови доверието и да се предотврати заразяването, при което други страни от еврозоната може да се сринат“.

Особено американските анализатори настояват за по-голям ангажимент на ЕЦБ.

„Като цяло европейците действат все още твърде бавно, също и ЕЦБ трябва най-сетне да се събуди и да започне да действа. Имаме нужда от действия“, казва Марк Нютон, технически анализатор в базираната в Ню Йорк Greywolf Execution.

Но и анализаторите на Commerzbank във Франкфурт очакват, че все пак ЕЦБ ще се ангажира по-силно с овладяването на кризата, особено ако напрежението в периферните държави се усили отново.

Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
И магаре да сложиш, ще познае тренда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Какво да очакваме ли ......най вероятно нова заплаха срещу Иран!Някой клати лодката и си играе с огъня. Доларът. Останал без златно покритие и икономическа подплата, финансовите олигарси търсят начин да напомпат зелената хартийка с петролна стойност.Иран, премина на първо място в списъка на враговете на Вашингтон.Защо световните медии все плашат с Иран?Най-голямото прегрешение на Техеран е не ядрената програма, частично контролирана от Русия, а валутната единица, в която иранците предпочитат да търгуват черното си злато еврото. Същото това решение, взето от Саддам Хюсеин бе пряката причина за окупирането на Ирак, той също продаваше петрол в евро.Вторият им смъртен грях е създаването на Иранска петролна борса, която ще обезсили хазартния Уол Стрийт и Лондонските му братовчеди и ще облагодетелства азиатските икономики, които упорито се освобождават от потъващия долар. Вашингтон е поставен в ситуация на панически избор! При изтичащото обратно броене на фаталния икономически срив, все още отлаган с печатане на хиперинфлирани долари и различни правителствени спасителни пакети, завладяването на Иран се очертава като неизбежно необходим спасителен сценарий възобновяване на влиянието на петродолара. Световната финансова криза изобщо не е овладяна, а скрито се трупат нови "бомби" - прекомерно печатане на нови долари без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Тъй като всички очакваха с притаен дъх да станат свидетели на "Суперновото BMW-чудо", а то не се състоя, то сега публиката започва да се споглежда, разотива си с бавни несигурни стъпки, готови във всеки момент да се превърнат в бегом, а защо не и в спринт, имайки предвид огромният интерес зад океана на запад или можеби на изток ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
След изказването на МВФ, май ще има известен песимизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още