IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват играчите на валутните пазари тази седмица

Борсовите участници продължават да настояват за по-голям ангажимент на ЕЦБ в борбата с дълговата криза

08:03 | 12.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Какво да очакват играчите на валутните пазари тази седмица

След решенията на срещата на върха на еврозоната погледите на много инвеститори са отправени към Европейската централна банка (ЕЦБ) и рейтинговите агенции.

„Решаващо за настроението на пазарите през следващите седмици ще бъде как ЕЦБ и агенциите интерпретират резултатите от срещата“, заявява пред Financial Times Райнер Гюнтерман, анализатор на дългови пазари в Commerzbank.

След като през последните две седмици преди заседанието на европейските лидери рисковите премии на много държавни облигации паднаха значително, в петък участниците на пазара показаха относително пасивна реакция. Много от инвеститорите първоначално трудно се ориентираха в това да оценят резултатите от срещата на високо равнище, което се отрази в силни колебания на курсовете.

В края на деня премиите за заемите на Италия и Испания спаднаха с около 20 базисни пункта, но все още са по-високо в сравнение с нивата отпреди седмица. Спадът на лихвите от предходната седмица постепенно затихна, след като ЕЦБ не подаде никакви нови сигнали за по-интензивно ангажиране със загубата на доверието на пазарите на държавни облигации.

Всичко говори за това, че и през следващата седмица няма да се стигне до успокояване на пазарите, пише още Financial Times.

„Еврото може да бъде подложено на допълнителен натиск до края на годината“, очакват стратези от Unicredit. „Има дори опасност от по-нататъшно падане до 1,25 долара", казва Роберто Миалих. През миналата седмица единната валутата бе с почти непроменен курс спрямо американския долар.

Очаква се колебливото поведение на фондовите пазари да продължи. Главният икономист на MM Warburg Карстен Клуде не очаква ръстове на европейските индекси, особено на DAX.

„Виждам малко възможности за дългосрочно надвишаване на границата от 6000 пункта, защото по отношение на еврокризата все още остават много въпросителни“, казва той в интервю за Ройтерс.

През тази седмица водещият германски индекс загуби общо 2% от стойността си. В петък DAX затвори с ръст от 1,9% на 5987 пункта след една неспокойна сесия. Euro Stoxx загуби на седмична база 1,1%, а японският индекс Nikkei отчете спад от 1,8%. В САЩ Wall Street също се влияеше през цялата седмица от лошото настроение в Европа.

Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
И магаре да сложиш, ще познае тренда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Какво да очакваме ли ......най вероятно нова заплаха срещу Иран!Някой клати лодката и си играе с огъня. Доларът. Останал без златно покритие и икономическа подплата, финансовите олигарси търсят начин да напомпат зелената хартийка с петролна стойност.Иран, премина на първо място в списъка на враговете на Вашингтон.Защо световните медии все плашат с Иран?Най-голямото прегрешение на Техеран е не ядрената програма, частично контролирана от Русия, а валутната единица, в която иранците предпочитат да търгуват черното си злато еврото. Същото това решение, взето от Саддам Хюсеин бе пряката причина за окупирането на Ирак, той също продаваше петрол в евро.Вторият им смъртен грях е създаването на Иранска петролна борса, която ще обезсили хазартния Уол Стрийт и Лондонските му братовчеди и ще облагодетелства азиатските икономики, които упорито се освобождават от потъващия долар. Вашингтон е поставен в ситуация на панически избор! При изтичащото обратно броене на фаталния икономически срив, все още отлаган с печатане на хиперинфлирани долари и различни правителствени спасителни пакети, завладяването на Иран се очертава като неизбежно необходим спасителен сценарий възобновяване на влиянието на петродолара. Световната финансова криза изобщо не е овладяна, а скрито се трупат нови "бомби" - прекомерно печатане на нови долари без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Тъй като всички очакваха с притаен дъх да станат свидетели на "Суперновото BMW-чудо", а то не се състоя, то сега публиката започва да се споглежда, разотива си с бавни несигурни стъпки, готови във всеки момент да се превърнат в бегом, а защо не и в спринт, имайки предвид огромният интерес зад океана на запад или можеби на изток ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
След изказването на МВФ, май ще има известен песимизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още