IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора поредна седмица на печалба за американските борси

Индексите приключиха близо до максималните си нива от днешната сесия

23:59 | 09.12.11 г. 3
Втора поредна седмица на печалба за американските борси

Американските индекси приключиха сесията близо до най-високите си нива за деня, подкрепени от съобщението за силното потребителско доверие, докато опасенията на инвеститорите изглежда намаляха след съгласуването на  последния план за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, съобщи CNBC.

И трите основни индекса останаха за втора поредна седмица на положителна територия.

Dow Jones нарасна с 1,55% до 12 184,26 пункта, воден от акциите на General Electric, повишили стойността си с 3,25% до 16,84 долара, след като компанията обяви повишаване на дивидента за тримесечието до 17 цента от 15 цента, и тези на Caterpillar, поскъпнали с 3,3% до 95,97 долара.

За сметка на това акциите на DuPont, останали единствените губещи при сините чипове, поевтиняха с 3,2% до 45,0 долара, след като компанията понижи прогнозата си за годишна печалба.

Индексът Standard & Poor`s 500 се повиши с 1,7% до 1 255,19 пункта, като и 10-те му подиндекса приключиха дълбоко в положителната територия начело с банките и компаниите от енергийния сектор.

Nasdaq Composite спечели 1,9% до 2 646,85 пункта.

„На повърхността пазарът изглежда така, като че ли е поел в правилната посока, но ако се взрете една идея по-надълбоко, ще видите , че няма достатъчно пари, все още остава голяма доза несигурност за осъществяването, а е налице и раздробяване на самите основи на Европейския съюз“, заяви Матайъс Кълми, управителен директор на HighTower, имайки предвид реализацията на постигнатото днес споразумение от лидерите на държавите-членки на Европейския съюз по отношение на по-голяма финансова интеграция и по-строг бюджетен контрол за страните от еврозоната. „Така че сметката показва, че нещата ще останат волатилни за продължителен период, а много от въпросите ще останат да висят“, добави той.

Единствено Великобритания отказа да подкрепи предложените мерки, а премиерът на страната Дейвид Камерън дори заяви, че тя никога няма да приеме еврото.

Потребителското доверие в САЩ се е повишило за четвърти пореден месец, достигайки 67,7 пункта, стана ясно от предварителните данни на изследването на Университета на Мичиган. Очакванията на анализаторите бяха за ниво от 65,5%.

От американското министерство на търговията пък съобщиха, че търговският дефицит на страната се е свил през октомври до 43,5 млрд. долара, като това е най-ниското му ниво от 10 месеца и напълно съвпадна с предварителните прогнози.

Търговският дефицит за септември обаче бе коригиран в посока на повишение до 44,2 млрд. долара от предварително обявените 43,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
BullgarianTradingGro
преди 12 години
През изминалата седмица американският пазар на акции не постигна кой знае какъв сериозен ръст, но за радост на инвеститорите удържа на негативното настроение и новини от Европа.. През последните две седмици се наблюдава разминаване на корелацията между пазара на акции, евро-долар и индекса на долара. Американските индекси сякаш по-леко приемат лошите новини от Европа, а липсата на каквато и да е новина се приема като добра с оглед наближаването на края на годината и тримесечието.. Хората, управляващи големи фондове, ще гледат да подобрят представянето си на годишна база в оставащите 14 работни дни за борсите. Това подобряване се осъществява с т. нар "напомпване" на отделни позиции, макар и в условията на нисък оборот и активност като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
radkoaleks
преди 12 години
Печалба печалба и после наведнъж америка пак е надолу. Май само пускат измислени изкачвания, за да заблуждават света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още