IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси напредват в началото на сесията*

Добрите данни за потребителското доверие и обединяването на лидерите на еврозоната за една по-силна интеграция и финансова дисциплина тласкат индексите нагоре

18:40 | 09.12.11 г.
Американските борси напредват в началото на сесията*

Американските борси регистрират ръст в началото на днешната сесия след по-добри от очакваното данни за потребителското доверие в страната и след като лидерите на еврозоната се споразумяха за голяма стъпка в посока на икономическа интеграция, съобщи CNBC. 

Dow Jones напредва с 1,15% до 12 135,52 пункта, воден от акциите на Hewlett-Packard, повишаващи стойността си с 2,6% до 28,38 долара, и тези на Bank of America, поскъпващи с 4,1% до 5,82 долара. За сметка на това акциите на DuPont губят 5,1% до 44,16 долара, след като компанията понижи прогнозата си за годишна печалба.

Индексът Standard & Poor`s 500 печели също 1,15% до 1 248,54 пункта, като и десетте бу подиндекса са на положителна територия начело с банките и комапиите от енергетиката.

Nasdaq Composite се повишава с 1,2% до 2 627,67 пункта.

Акциите на Texas Instruments губят 1,6% от стойността си до 29,43 долара, след като производителят на чипове понижи прогнозата си за настоящото тримесечие  и предупреди за понижаване на търсенето, тъй като клиентите намаляват запасите си.

Лидерите на държавите-членки на ЕС без британския премиер Дейвид Камерън се споразумяха за въвеждането по-силна интеграция със строга бюджетна дисциплина в еврозоната.

Камерън дори обяви, че Великобритания никога няма да се присъедини към общата европейска валута.

„Докато катастрофалният сценарий не е на дневен ред, пазарите могат да се съсредоточат върху основните неща, а срещата на високо равнище на ЕС има сериозно отражения в този процес“, заяви Аарън Гървиц, главен инвестиционен директор в  Barclays Wealth Management. „Макар че на дневна база не мисля, че срещата има чак толкова голям ефект“, добави той.

Потребителското доверие в САЩ се повиши до 67,7 пункта, като ръстът е за четвърти пореден месец, сочат предварителните данни на Университета на Мичиган. Очакванията на анализаторите бяха за ниво от 65,5 пункта.

Американският търговски дефицит през октомври пък се сви до 43,5 млрд. долара, като това е най-ниското му ниво от 10 месеца, съобщиха от министерството на търговията на САЩ, потвърждавайки предварителните прогнози на икономистите. Данните за септември обаче бяха ревизирани до 44,2 млрд. долара при първоначално обявени 43,1 млрд. долара.

*Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още