IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждението на S&P потуши борсовия ентусиазъм

Индексите затвориха на зелено, но част от печалбите бе заличена заради възможността за намаляване на ААА-рейтингите на страните от еврозоната

23:42 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предупреждението на S&P потуши борсовия ентусиазъм

Wall Street приключи първия работен ден от седмицата с печалби. Част от спечеленото през деня обаче бе заличено, след като според медийни публикации рейтинговата агенция Standard & Poor's е взела под прицела си и рейтинга на Германия, предаде Ройтерс.

Dow Jones отчете ръст от 0,7% до 12 098 пункта, воден от акциите на  JPMorgan.

Широкообхватният индекс Standard&Poor`s 500 нарасна с 1% до 1 257 пункта, като водещи тук бяха компаниите от финансовия и енергийния сектори.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 1,1% до 2 655 пункта.

В началото на може би най-важната седмица за тази година индексите отчитаха стабилни ръстове. В продължение на месеци еврокризата беше като спирачка за инвеститорите на Wall Street, сега обаче много от тях мислят, че Европа е намерила правилния път. В първите часове на сесията инвеститорите реагираха положително на анонсирания от канцлера Меркел и френския президент Сакрози нов план за зоната. От повишаващото се доверие най-много спечелиха акциите на финансовите компании.

„Пазарът е оптимистично настроен за това, че Европа най-сетне ще обърне тренда и срещата на върха ще е успешна“, заяви Оливър Пурше, президент на Gary Goldberg Financial Services, визирайки срещата на върха на ЕС в петък.

Следобед обаче спекулации, че Standard & Poor's (S&P) ще понижи кредитния рейтинг на Германия и още пет евространи, попари надеждите. Според Financial Times още до края на деня S&P ще промени перспективата на всички тези страни на „отрицателна“, което може да доведе до понижение на рейтингите в следващите 90 дни. 

Интерес инвеститорите проявиха преди всичко към банките. Акциите на Bank of America се повишиха с почти 5%, а тези на Morgan Stanley и Citigroup поскъпнаха с повече от 6,5%.

Технологичният бранш също бе във фокуса – намерението на германския софтуерен концерн SAP да придобие SuccessFactors за 2,5 млрд. евро повиши акциите на американската компания с повече от 50%. 

„Малко вода във виното“ наля в понеделник американското министерство на търговията със съобщението, че поръчките в индустрията през октомври са отчели спад. Освен това ръстът на сектора на услугите се забавя през ноември по-силно от очакванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още