IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Airbus: САЩ помогнаха на Boeing да получи поръчката за 22 млрд. долара

Белият дом си приписва заслугите, но това не говори добре за свободата на конкуренцията и свободната търговия, убеден е главният изпълнителен директор на Airbus

13:02 | 02.12.11 г. 1
<p>
	Boeing 737 MAX на Lion Air в полет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Boeing 737 MAX на Lion Air в полет. Снимка: Ройтерс

Според Лийхи Airbus е можел да спечели сделката, ако не е имало политическа намеса.

„Главният изпълнителен директор и собственик на тази авиокомпания, която не е купувала преди това никакви други самолети, освен  Boeing, дойде два пъти при мен в Тулуза, за да говорим за закупуване на самолети, но накрая ми каза, че няма избор. Не съм сигурен какво означава „нямам избор“, но изглежда е имало политическа намеса в огромен мащаб и мисля, че Белият дом много се гордее с това, приписвайки си заслугите и заявявайки, че то не би се случило без намесата му. Вероятно това е истина, но не говори добре за свободата на конкуренцията и свободната търговия“, подчерта той.

От Белия дом до момента липсва коментар по въпроса. Говорител на Boeing заяви, че не коментира преговори от подобен характер.

Източник, запознат пряко с хода на преговорите, заявява, че Airbus са имали известен напредък в преговорите с Lion Air, но не се е стигнало до подписване на меморандум за сътрудничество.

От индонезийския превозвач отказаха коментар, но отрекоха да са се поддали на натиска. „Не бих желал да коментирам проблема, но всичко, което мога да кажа, е, че направихме поръчката изцяло на търговска основа  и имаме независимост в това отношение“, заяви говорителят на компанията Едуард Сираит.

Жестоката конкуренция и дипломатическият натиск от десетилетия определят пазара на самолети, оценяван на 80 млрд. долара годишно. Boeing и Airbus се обвиняват взаимно, че другата страна се възползва от нечестни държавни субсидии.

Вчера от Европейския съюз обявиха, че са спазили крайния срок за изпълнение на решението на Световната търговска организация срещу субсидиите на европейските правителства за Airbus и призоваха Boeing да отхвърли помощта от страна на американското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Хаха... как жалостиво се оплакват от Еърбъс! "Мамо, мамо, лошото американче ми взе камиончето и ме удари с лопатката по ***!"Колко бяха задружни Европа и Америка, какви ли хватки и забрани не пробутаха чрез правителства и законодатели, за да ликвидират гражданското самолетостроене на руснаците, а сега, когато единият закономерно е навел другия, не било приятно... :lol:Какво ли е казало кенийчето на индонезийския си колега, за да обърне сделката? Може би: "Не се набутвай с европейска стока, на тия вече сме им пуснали "The Final Countdown"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още