IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus: САЩ помогнаха на Boeing да получи поръчката за 22 млрд. долара

Белият дом си приписва заслугите, но това не говори добре за свободата на конкуренцията и свободната търговия, убеден е главният изпълнителен директор на Airbus

13:02 | 02.12.11 г. 1
<p>
	Boeing 737 MAX на Lion Air в полет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Boeing 737 MAX на Lion Air в полет. Снимка: Ройтерс

Европейската компания Airbus обвини Белия дом, че нарушава свободната конкуренция, помагайки на американския ѝ конкурент Boeing да спечели рекордна сделка за доставка на самолети за държавния индонезийски превозвач Lion Air на стойност 22 млрд. долара, след като на бял свят излязоха подробности от задкулисната борба, водена за работните места и продажбите, съобщи Ройтерс.

Джон Лийхи, главен мениджър по продажбите на Airbus, заяви на пресконференция във Вашингтон, че лобирането по сделката от страна на американския президент Барак Обама е показало двоен стандарт на фона на продължаващите пререкания между САЩ и Европа за субсидиите в самолетостроенето.

„Има само една свръхсила в света и смятам, че сме наясно, че това не е Франция; вероятно тя се представлява от президента Обама“, каза Лийхи. „Когато той създава заглавия, че е продал самолети и как това не е било възможно да се случи без личното му участие, е налице икономическа деформация и не би трябвало да говорим за свободни и отворени игрални територии за търговия по света, ако САЩ действат по този начин“, добави той.

През миналия месец Обама съдейства за поръчка на 230 самолета за Boeing от страна на Lion Air на стойност 21,7 млрд. долара по офертни цени, като това е най-голямата търговска сделка в историята на американската компания.

Това стана само месеци, след като самата Airbus осъществи най-сполучливия си удар с получаването на поръчка за 260 самолета от American Airlines, досегашен сериозен клиент на Boeing.

На церемонията по подписването на договора между Boeing и Lion Air Обама заяви, че неговата администрация и Ex-Im bank са изиграли ключова роля за подпомагане на сделката в рамките на правителствената стратегия за подкрепа на 110 000 работни места в американската индустрия.

Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Хаха... как жалостиво се оплакват от Еърбъс! "Мамо, мамо, лошото американче ми взе камиончето и ме удари с лопатката по ***!"Колко бяха задружни Европа и Америка, какви ли хватки и забрани не пробутаха чрез правителства и законодатели, за да ликвидират гражданското самолетостроене на руснаците, а сега, когато единият закономерно е навел другия, не било приятно... :lol:Какво ли е казало кенийчето на индонезийския си колега, за да обърне сделката? Може би: "Не се набутвай с европейска стока, на тия вече сме им пуснали "The Final Countdown"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още