IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всички са се втренчили в доходността от 7% в Европа

Американската икономика обаче се измъква от спада в началото на годината, а Федералният резерв действа точно обратно на ЕЦБ, посочва Ройтерс в свой анализ

10:57 | 19.11.11 г. 2
Всички са се втренчили в доходността от 7% в Европа

А при нарастващата доходност по книжата на Франция и Белгия може дори да се твърди, че в момента ядрото на еврозоната се състои само от Германия. Но и тя се държи по начин, който предполага, че може би губи вида си на спасително убежище.

Към това трябва да се прибави и движението на базисните суапове по съотношението евро-долар. Разходите на европейските банки при обмяна на евро за долари нараснаха през настоящата седмица до най-високото си ниво след краха на Lehman Brothers.

Европа може и да не е на ръба, но пазарите започнаха да се държат така, като че ли вече е там.

С подобна криза в действие е трудно да си представим, че каквото и да било друго би могло да привлече прекалено голямо внимание от страна на инвеститорите.

Но докато Европа се тресе, американската икономика се измъкна от спада в средата на годината.

Последните данни за американската икономика постоянно надхвърлят очакванията на анализаторите. Мнозина вече смятат, че четвъртото тримесечие ще даде по-силни резултати от третото, когато икономиката се разшири с 2,5% на годишна база.

„В САЩ имате Федерален резерв, който е поел точно противоположния курс на ЕЦБ“, заяви Майк Ленхоф, старши стратег в Brewin Dolphin. „Той дава много положителни сигнали в усилията си да подкрепи американската икономика. А на този етап все още липсват и действия към финансови мерки на строги икономии в САЩ“, добави той.

Проблемът на Вашингтон е, че европейските проблеми лесно биха могли да подкопаят американското икономическо възстановяване. Например евентуално повишаване на курса на долара, ако еврото бъде дестабилизирано, ще удари по американския износ.

Икономическият спад в еврозоната се очаква да изпъкне допълнително през следващата седмица, когато ще бъдат обявени данните от няколко проучвания за производството и за потребителската активност.

Всичко това насочва към допълнителна волатилност на финансовите пазари, като главната роля там ще играе доходността по облигациите на държавите от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тази зона се разпада от много години и само това се говори как, кога, кои колко до скоро купуваха евро сега пък се 4удат как да се отърват от него а нещо съштествено не се е слу4ило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Сред някои народи числото 7 е загадъчно и има магическа сила. В еврозоната това е сигнал за помощ, пише в свой анализ Ройтерс.Ройтерс са наредили "таро картите" за Европа, браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още