IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Berkshire Hathaway спада с 24% заради загуби от деривати

Уорън Бъфет призова акционерите в компанията му да се фокусират върху оперативната печалба за тримесечието, която расте с 37% на годишна база

14:25 | 05.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нетната печалба на Berkshire Hathaway спада с 24% заради загуби от деривати

Печалбата на Berkshire Hathaway през третото тримесечие на годината е спаднала с 24% на годишна база заради сериозни загуби от деривати, докато оперативният резултат се е оказал по-добър от очаквания, съобщава MarketWatch.

Оперативната печалба, която е предпочитаната мярка от Уорън Бъфет, е нараснала с 37% през тримесечието на годишна база до 3,81 млрд. долара при очaквания на аналиатори, запитани от Thomson Reuters за 2,96 млрд.

Печалбата от застрахователния бизнес, който е основен за компанията, е скочила за периода до 1,09 млрд. долара. Бъфет е казвал, че обича този бизнес защото може да инвестира застрахователните премии до настъпването на събитие, но в последното тримесечие инвестиционният доход се е понижил с 10% до 783 млрд. долара.

Портфолиото от деривати на компанията е загубило 1,59 млрд. долара през тримесечието спрямо загуба от само 95 млн. преди година.

Портфолиото включва контракти с номинална стойност от 34,4 млрд. долара, обвързани с представянето на четири индекса за акции, както и контракти за 16 млрд. в хеджиращи инструменти на базата на щатски и общински облигации.

Бъфет прикани акционерите да не се фокусират толкова в портфолиото от деривати, чиято стойност може да се колебае в широки граници, а да приемат оперативния резултат като измерител на финансовите постижения на компанията.

Печалбата на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe, която Berkshire придоби по-рано през годината, се е повишила през тримесечието с 8,5% до 766 млн. долара.

Резултатът след данъци на поделенията от индустрията, услугите и търговията на дребно пък е нараснал с 30% за периода на годишна база до 836 млн. долара.

Нетната печалба на Berkshire Hathaway за третото тримесечие обаче спада с 24% на годишна база до 2,29 млрд. долара.

Милиардерът Уорън Бъфет превърна компанията за четири десетилетия в конгломерат с повече от 40 поделения, включително Dairy Queen, Fruit of the Loom и автомобилния застраховател Geico.

Berkshire притежава железопътна компания и компания за автомобилни превози, поддържа електроцентрали и газопроводи, продава селскостопанска продукция и мебели, произвежда части за машини и мобилни телефони.

Широкият й обсег на дейност я превръща в умален модел на американската икономика. За последните три месеца акциите Клас Б на компанията са поскъпнали с 8,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Минава жена покрай блатото, проговаря жаба и иска да я целуне, обяснявайки, че е омагьосан брокер, който след целувката ще си върне предишния вид. Американката делово слага жабата в чантата си, без да я целуне и си казва: За говореща жаба сега ще дадат повече отколкото за брокер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още