IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси отвориха с понижения*

Новината, че финансовите министри на ЕС са отложили срещата си, насрочена за сряда, е с основен принос за настроението на инвеститорите

18:37 | 25.10.11 г.
Американските борси отвориха с понижения*

Основните американски индекси поеха надолу в началото на днешната сесия след новините, че финансовите министри на Европейския съюз са отложили срещата си, насрочена за сряда, докато инвеститорите преценяват отчетените резултати от американските компании за третото тримесечие и последните слаби икономически данни, съобщи CNBC.

Dow Jones губи 0,55 до 11 853,45 пункта, воден от акциите на 3M, които понижиха стойността си с 4,4% до 78,58 долара, след като компанията обяви по-малки от очакваното печалби за третото тримесечие и понижи прогнозата си за годината на фона на бледия пазар на електроника и слабото търсене, и тези на Alcoa, поевтинели с 2,8% до 10,28 долара, докато през миналата сесия акциите на Caterpillar го теглеха нагоре.

Индексът на големите компании Standard&Poor`s 500 отстъпва с 0,7% до 1 245,81 пункта, като и 10-те подгрупи в него отвориха сесията с понижения начело с банките и индустриалните компании. Nasdaq изтрива 0,7% до 2 680,38 пункта.

Нервността на инвеститорите нарасна, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ се противопоставя на израз в проекторешение за утрешната среща на високо равнище на ЕС, с който се призовава ЕЦБ да продължи да изкупува облигации на вторичния пазар.

„Европа изглежда на ръба на финансовата си система и преди да бъде реализирана финансовата рекапитализация, банките ще вървят към фалит“, заяви Дъг Коут, старши инвестиционен стратег в ING Investment Management. „Това, което рискува Европа в момента, е разпространение на кризата чрез отлагането на тази среща“, добави той, визирайки срещата на министрите на финансите.

Акциите на Deutsche Bank повишиха стойността си с 0,2% до 39,68 долара, след като германският финансов гигант надхвърли очакванията за печалба през третото тримесечие, а тези на UBS поскъпнаха с 0,8% до 12,69 долара заради по-слабия от очакваното спад на печалбата.

Акциите на Xerox прибавиха 2,9% към стойността си до 8,23 долара, след като печалбата и приходите на компанията през третото тримесечие надхвърлиха предварителните прогнози на анализаторите, а тези на British Petroleum поскъпват с 4,4% до 457,25 долара заради по-ниска същинска печалба за третото тримесечие, която обаче остана по-висока от очакванията.

Потребителското доверие в САЩ през октомври е достигнало най-ниското си ниво за последните 2 години и половина, понижавайки се до 39,8 пункта от коригираните нагоре 46,3 пункта през септември, докато анализатори, анкетирани от FactSet, очакваха среден показател от 47 пункта.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ през август пък остават на досегашното си ниво. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха среден ръст от 0,1%. Без сезонното изглаждане ценовият ръст се забавя, като индексът нараства с 0,2% след повишение от 0,9% през юли.

*Актуално към 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още