IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете на американските щати се очаква да надхвърлят 4 трлн. долара

По абсолютна стойност на дълга води Калифорния, а на глава от населението - Кънектикът

12:58 | 25.10.11 г. 2
Дълговете на американските щати се очаква да надхвърлят 4 трлн. долара

Общият дълг на американските щати, включително пенсионните задължения, може да надхвърли 4 трлн. долара, като най-големи са тези на Калифорния, а най-малки – на Върмонт, показва анализ, цитиран от Ройтерс.

Благотворителната организация State Budget Solutions е сумирала основните дългове и бъдещи плащания, основно за пенсии и медицински осигуровки на служители, както и евентуални незапълнени дупки в бюджетите за 2011 г.

Общият дълг на щатите, изчислен по този начин, достига 4,2 трлн. долара.

Организацията, която проследява финансовото състояние на щатите и призовава за ограничаване на разходите и намаляване на данъците, обяви, че изчисленията на дефицита, извършвани от отделните щати, „не предлагат пълна картина за щатските задължения и могат да разчитат на бюджетни и счетоводни трикове, за да скриват нарастването на дефицита“.

Крахът на пазара на имоти, финансовата криза и рецесията доведоха до срив в щатските данъчни приходи, като през последните няколко години в техните бюджети се отвориха огромни дупки.

Тъй като всички щати освен Върмонт трябва да приключват финансовата година с балансиран бюджет, се налага да орежат разходите, да повишат данъците, да теглят заеми или да се обърнат към федералното правителство за помощ.

Данъкоплатците се тревожат, че слабото финансово състояние на щатите ще продължи доста и част от републиканците в американския Конгрес се питат дали ситуацията не е по-лоша, отколкото твърдят местните власти.

State Budget Solutions базира анализа си на финансови доклади и ставките за данъчни постъпления, публикувани от Федерацията на данъчните администратори.

Общият реален дълг може и да е по-нисък, защото организацията е използвала и най-високите оценки за изплащаните пенсии.

От консервативната организация American Enterprise Institute заявиха, че за пенсиите в публичния сектор не достигат 2,8 трлн. долара. Други, включително непартийната изследователска група Pew Center on the State, посочват като общи пенсионни задължения 700 млрд. долара.

Сериозното разминаване идва от различните предположения за възвращаемостта на пенсионните инвестиционни фондове, които осигуряват по-голямата част от пенсионните плащания. Според консервативните икономисти инвестициите ще осигурят възвращаемост от около 4% годишно, докато много фондове очакват възвращаемостта да бъде в унисон със средната за последните 20 години – по-близо до 8%.

Използвайки по-висок пенсионен дефицит, от State Budget Solutions изчисляват, че в Калифорния бюджетната дупка е за над 612 млрд. долара. Следват Ню Йорк с 305 млрд. долара задължения и Тексас с 283 млрд. долара.

Във Върмонт бюджетната дупка е най-малка – едва 6 млрд. долара.

Според анализа Калифорния е заела и най-много средства от федералното правителство за изплащане на помощи за безработните  - 8,6 млрд. долара. На второ място е Мичиган с 3,1 млрд. долара, а трети е Ню Йорк с 2,9 млрд. долара.

По общ дълг на глава от населението на първо място е Кънектикът с 5 402 долара, а в 9 щата показателят надхвърля 3 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
За съжалание, честно при това, САЩ все повече заприличват на Горна Волта с ракети20 трилиона държавен и вътрешен дълг - 16 трлн на федералното правителство и 4-5 трлн на щатитеТова как се изплаща като е 130-135% от БВП и продължава да расте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
а сега умножете крайната цифра по 3-4 пъти и ще добиете реална представа защото имат навик да намаляват цифрата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още