IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим О'Нийл: Американската икономика се представя по-добре, отколкото се смята

Защо проблемите на Европа трябва да означават непременно такива и за САЩ, пита се ръководителят на Goldman Sachs Asset Management

10:50 | 21.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Джим О'Нийл: Американската икономика се представя по-добре, отколкото се смята

Американската икономика се представя по-добре, отколкото хората осъзнават, смята Джим О'Нийл, ръководител на Goldman Sachs Asset Management.

„Вътре в страната има насадено негативно отношение към икономиката“, заявява той пред CNBC. “Хората изглежда са убедени, че Европа ще повлече САЩ надолу. Това би могло да се случи, но има голяма вероятност да не стане.“

„САЩ се справиха доста добре с Япония, в която през последните 20 години липсваше растеж. Защо проблемите на Европа трябва да означават непременно такива и за Америка“, пита се финансистът.

„Витае настроението, че сме се запътили към неизбежна рецесия или нещо подобно. Не съм съгласен с това“, казва О'Нийл. Повечето икономически данни напоследък са добри, особено за продажбите в промишлеността и автомобилния сектор, посочва той.

Разговорите с американски компании и инвестиционните мениджъри на Goldman пък показват, че макар и не оптимисти, те не са обезпокоени, споделя Джим О'Нийл.

Той отчита и ефекта от проблемите с Гърция, която според него е икономика "за само 350 млрд. долара". „Китай ще внесе една цяла „Гърция“ през тази година“, изтъква О'Нийл.

Всичко сега се върти около Италия. Каквото и да правят Германия, Франция и ЕЦБ, те трябва да осигурят възможност за финансиране на страната, категоричен е той.

„Мисля, че ЕЦБ ще играе ключова роля, която ще бъде много позитивна, ако централната банка има по-различен подход, смята анализаторът, визирайки участието на Европейския фонд за финансова стабилност.

„Очевидно банката трябва да прави трудни неща, но това се налага и на Федералния резерв в САЩ“, констатира О'Нийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още