IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо икономиката на САЩ дава сигнали за възстановяване, а усещането е за рецесия

Слабият пазар на труда, неотшумелият стрес от скорошната криза и икономическата предпазливост са трите основни фактора, пише колумнистът на Yahoo! Finance Даниел Грос

15:44 | 21.10.11 г. 3
Защо икономиката на САЩ дава сигнали за възстановяване, а усещането е за рецесия

Има голямо разминаваме между начина, по който хората усещат икономическата ситуация в САЩ и много от макроикономическите показатели, пише колумнистът на Yahoo! Finance и автор на шест книги Даниел Грос.

Настроенията говорят за рецесия, но голяма част от икономическите индикатори сочат растеж. Данните за потребителското доверие в САЩ (според проучването на Thomson Reuters/University of Michigan) показаха, че то се понижава, като бъдещите очаквания на потребителите са на най-ниското си ниво за последните 30 години, пише Грос.

Разтревожен е и Лакшман Акутан от Economic Cycle Research Institute, който е може би най-авторитетният прогностик по отношение на промените в бизнес цикъла. Той заяви наскоро, че рецесията е неизбежна.

И все пак данните показват продължаващо възстановяване, което донякъде изглежда, че се ускорява. На фона на нарастващия негативизъм данните от последните седмици като цяло са позитивни.

Продажбите на дребно в САЩ показват силен ръст през септември 2011 г. с 1,1% на месечна база, а августовските са били ревизирани нагоре. На годишна база продажбите на дребно се увеличават с 8%, като силни са продажбите на автомобили.

Икономиката е добавила 103 000 работни места през септември, като 137 000 са разкрити в частния сектор. Също така БВП на САЩ, който нарасна с едва 0,4% годишен темп през първото тримесечие на 2011 г., ускори ръста си до 1,3% през второто тримесечие. Очакванията за третото тримесечие на Macroeconomic Advisers са за ръст от 2,7%.

Какво става? Нима всички тези данни са неверни? Просто позитивна информация от минали периоди? Според мен мъчителното възстановяване продължава, пише колумнистът.

Основните тенденции се движат в положителна посока, в много случаи по-добре, отколкото повечето хора мислят и очакват. Но има непреодолимо чувство на нестабилност поради три съществени фактора.

Първо и най-важно имаме слаб пазар на труда. Не само че нивото на безработицата е 9,1% (или 16,5% за по-широкия показател, отчитащ и непълната заетост), но балансът между трудещите се и работодателите в последните години е изместен драстично в полза на последните.

Персоналния доход намаля през август спрямо юли. Макар корпоративните печалби да скочиха впечатляващо след 2009 г., за последните 2 години до юни реалния доход на домакинствата е намалял с 6,7%. Делът на доходите на работещите пък спадна до исторически ниски нива, посочва Грос.

На второ място, пост-травматичният стрес е новото нормално състояние на обществото. Американците остават шокирани и травмирани от събитията през есента на 2008 г. и дълбоката рецесия от 2008-2009 г.

Куче, което е било бито многократно, се плаши само от вдигане на ръка, дори и на човек с добри намерения. Американското общество е като куче, което е удряно прекалено много пъти, посочва анализаторът.

Поредицата фалити, голямата загуба на работни места и огромното понижение в стойността на ипотеките промениха нагласите, психологията и поведението на потребителите.

Всеки път, когато има някаква драма - месец без увеличение на работните места, намаляване на рейтинг от Standard&Poor's или голям ураган - страховете на американците се възобновяват

На трето място, извън осъзнаваните заплахи, светът е доста несигурно място, изпълнено с потенциални шокове, които могат да засегнат американската икономика.

Тъй като потребителите и фирмите бяха хванати неподготвени от кредитния шок през 2008 г., днес те продължават да вземат превантивни мерки и да следят за предупредителни знаци.

Много компании тогава бяха близко до фалита поради липсата на кеш, поради което днес те го трупат и не се решават да инвестират или да увеличават дивидентите си.

В същото време има много потенциални шокове, за които хората трябва да се подготвят – фалит на Гърция, нова рецесия в Европа, нестабилност в Близкия Изток или рязко забавяне в Китай.

Макар и с влошени нагласи, американската икономика продължава бавно да се измъква от дълбоката дупка, в която изпадна през 2009. Данните сочат, че икономическото възстановяване е вече в 30-тия си месец, въпреки че според мнозина рецесията не е свършвала, обобщава Грос.

Можем да добавим, че по подобен начин у нас, където ръстът на БВП през тази година ще е около 3%, също липсва усещането за край на кризата, а според 68% от гласувалите 2 727 души в анкета на Investor.bg вече е започнала втора вълна на кризата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
interest-free
преди 12 години
Ей, апологета на всичко американско, осъзнай се....за какви леви партии, какви плоски данъци ми брътвежиш? Ако не си прочел статията, поне виж загалвието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
kane
преди 12 години
а аз че сред американските политици има много по-разумни, честни и почтенни хора отколкото сред българските, защото там/САЩ/ законите са направени да служат на народа/някои закони, все по-малко разади републиканците и купените демократи/ за разлика от РБ където няма почтении политици, ако има то те са ***. Няма да спиш защото според закона в РБ няма как да не си върнеш заема, дори да спреш да плащаш дори да умреш, те алчните банки са безчустени и безкрупулни към човешката мъка и болка и ще гонят децата ти, но ще си вземат своето. В САЩ кредитополучателя им казва не я ща тая къща повече спирам да ви плащам и това е краят за банката, вземат имота и колкото толкова и някоя точка от някаква боржуазна измислена точкова система или ***. Така са направени законите в РБ че интереса на богатия да е защитен, а бедния цял живот да го в РБ няма оправия щом лявата партия въведе плоския данък аз се отказах да вярвам - не съм ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Аз мога да добавя, че американския народ много кекав излезе.. това го стреснало, онова го стреснало.. пълни глупости, те се стряскат чак когато си ипотекират къщата за 3-ти път, докато българинът като вземе кредит сън не спи докато го върне, или поне аз така се чувствам. И да, убеден съм, че зимата ще изтрие всички "позивни" за излизане от кризата. Ще бъде много тежка, особено в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още