IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на швейцарската банка UBS от А+ на А

Под въпрос са рейтингите на Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale, Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs

10:27 | 14.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи рейтинга на швейцарската банка UBS от А+ на А

Международната агенция Fitch Ratings вчера е понижила дългосрочния кредитен рейтинг на швейцарската банка UBS с една степен от А+ на А, съобщава Ройтерс.

Освен това Fitch преглежда за евентуални нови понижения рейтингите на Barclays Bank, BNP Paribas, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Societe Generale, Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs Group. 

Пониженията в повечето случаи ще бъдат с една степен, а в някои и с две, посочват от рейтиновата агенция, като изтъкват предизвикателствата пред икономиките и финансовите пазари, както и влиянието на новите регулации в сектора.

По-рано вчера агенцията намали кредитните рейтинги на британските кредитни институции Lloyds и Royal Bank of Scotland с две степени от АА- на А, след като през миналата седмица конкурентите ѝ от Moody's направиха същото, при това по отношение на 12 банки.

Експозициите на европейските банки към дълговата криза в региона и безпокойството относно бизнес модела на изцяло инвестиционните банки са причина за повечето действия на агенцията, заявява Джу-Юн Лий, управляващ директор във Fitch за финансовите институции.

„Някои от тези банки разчитат значително на набиране на капитали от пазарите, както и на несигурните според нас доходи от борсова търговия“, казва Лий. Това важи особено за  Morgan Stanley и Goldman Sachs в САЩ. Те са по-малко диверсифицирани от универсалните си конкуренти в световен мащаб.

Причината за разглеждането на рейтинга на Bank of America от Fitch пък е нейната изложеност спрямо съдебни искове, свързани с ипотечни ценни книжа. Конкурентите й, като Wells Fargo и JPMorgan Chase, не попадат под прицела на агенцията заради по-широките си бизнес модели, стабилни източници на финансиране и липсата на специфични коропоративни рискове, допълва Лий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
почва се .-Новият Световен Ред идва с пълна сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
тия рейтингови агенции трябва да се контролират по някакъв механизъм, те носят голяма част от вината за финансовия колабс на европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още