IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете преживяха най-лошото тримесечие от началото на финансовата криза

Трейдърите описват ситуацията като сходна с тази от 2008 г., но без увереността, че правителствата ще се намесят, за да спасят пазарите

12:07 | 10.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Хедж фондовете преживяха най-лошото тримесечие от началото на финансовата криза

Хедж фондовете преживяха най-тежкото тримесечие от разгара на финансовата криза през 2008 г. За периода юли – септември приблизително всяка алтернативна инвестиционна стратегия е донесла загуби на инвеститорите, пише Financial Times.

Хедж фондовете са изгубили средно по 2,8% през септември, с което загубите за тримесечието достигат 5,5%, разкриват данни на Hedge Fund Research (HFR).

Междувременно, фокусираните върху акции хедж фондове не се справиха по-добре от пазара като цяло. За първите 9 месеца на годината фондовете, които купуват акции и използват къси продажби, за да хеджират позициите си, са имали същата възвращаемост (с изплащането на дивиденти) като индекса S&P 500 – спад от 8,7%.

Фондовете се оказаха притиснати от силната пазарна волатилност, породена от надеждите за икономически растеж в комбинация с разиграващата се на забавен каданс европейска дългова криза. Трейдърите описват ситуацията, като сходна с тази от 2008 г., но без увереността, че правителствата ще се намесят, за да спасят пазарите.

Освен последното тримесечие на 2008 г. насам, точно след колапса на Lehman Brothers, хедж фондовете са имали по-слабо представяне единствено през 1998 г. след фалита на Русия.

„Слабостта през третото тримесечие беше повсеместна“, посочва Кенет Хейнз, президент на  HFR.

Едва две от 18-те стратегии, следени от HFR са донесли печалби на инвеститорите през септември. Това са фондове, специализирани в къси продажби на акции, както и тези, възприели количествен подход за залагане на лихвени проценти и валути. Средната им печалба за периода е 6,9% и 0,2% съответно.

Най-слабо представилите се фондове са тези, които се фокусират върху енергийни акции и акции на компании за добив на суровини. Тези фондове отчитат средни загуби от 9% през септември и 15,5% за годината. RAB Energy, която за 2010 г. отчете ръст от 46%, за първите 9 месеца на годината е понесла загуби от 27%.

Годината не е добра и за някои от най-видните хедж фонд мениджъри в сектора. От януари управляваният от Джон Полсън Advantage се е свил с 47%, след като отчита загуби за 19,3% през септември.

Въпреки това големите хедж фондове, както и през 2008 г., се представят по-добре от малките. От началото на годината най-големият хедж фонд в света - Bridgewater, управляван от Рей Далио, е спечелил 24%, докато Citadel на Кен Грифин има възвращаемост от 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още