IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед пак разклати търговията на Wall Street

Федералният резерв е готов да предприеме още икономически стимули, инвеститорите се опасяват от забавяне на икономиката

18:04 | 04.10.11 г.
Фед пак разклати търговията на  Wall Street

Силно волатилна сесия се води на Wall Street. Изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, че институцията е готова да предприеме нови мерки за стимулиране на икономиката, както и данните за промишлените поръчки в САЩ през август, се отразиха на търговията.

Близо час и половина след началото на сесията Dow Jones регистрира спад от 1,20% до 10 527 пункта, S&P 500 се понижава с 0,73% до 1 091 пункта, а Nasdaq проби на зелената територия, като се покачва с 0,08% до 1 338 пункта.

“Федералният резерв ще продължи внимателно да наблюдава икономическата ситуация и е готов да предприеме допълнителни действия, за да подкрепи икономическото възстановяване, но в контекста на ценова стабилност”, заяви Бен Бернанке пред икономическата комисия на Конгреса във Вашингтон, съобщи Bloomberg.

На 21 септември Фед обяви т. нар. Операция “Туист” като поредна мярка за стимулиране на растежа, този път насочена към жилищния пазар. Американската централна банка цели да окаже натиск върху дългосрочните лихви чрез удължаване на средния матуритет на портфолиото си от дългови книжа чрез едновременната продажба на краткосрочен дълг с матуритет до 3 години и покупка на дългосрочен с матуритет от 6 до 30 години. Програмата е на стойност 400 млрд. долара.

Междувременно, излязоха тревожни данни за производството в САЩ, които са индикация за забавяне растежа на сектора. През август новите производствени поръчки са регистрирали спад от 0,2 на сто на месечна база, предаде Ройтерс. Дори и като се извадят поръчките в транспортния сектор, промишлените поръчки отчитат спад от 0,2%, показват данни на търговското министерство на САЩ.

Поръчките за транспортно оборудване са намалели с 0,1%, след като беше регистриран спад от 5,3% на търсенето на моторни превозни средства. 

* Актуално към 17.50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още