IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Последиците от нова рецесия в САЩ ще се усетят по-слабо от 2008 г.

В момента корпорациите са по-добре подготвени за неблагоприятни икономически сценарии, отколкото в периода на световната финансова криза, смятат от агенцията

11:45 | 04.10.11 г. 1
Moody's: Последиците от нова рецесия в САЩ ще се усетят по-слабо от 2008 г.

Евентуална нова вълна на икономическа криза в САЩ ще доведе до по-малко разрушителни последици за икономиката на страната, отколкото световната финансова криза през 2008-2009 г., като делът на неплатежоспособните емитенти при тези със спекулативен рейтинг ще достигне връх от 9,4% през февруари спрямо 14,5% през ноември 2009 г., се посочва в съобщение на международната рейтингова агенция Moody's Investors Service, цитирано от РИА Новости.

Според настоящите оценки този дял ще се задържи на ниво от 2,2% през следващите 12 месеца.

Същевременно поради продължаващото забавяне на възстановяването на американската икономика нивото на безработица може да нарасне до 13% още през първата половина на 2012 г. Дори и в този случай обаче делът на неплатежоспособните емитенти сред тези със спекулативен рейтинг ще се окаже по-нисък, отколкото в периода на криза преди 3 години.

„Прогнозата, според която делът на неплатежоспособните емитенти ще бъде по-нисък, не е учудваща, тъй като корпорациите в момента са по-подготвени за неблагоприятни сценарии в развитието на икономиката, отколкото бяха през 2008-2009 г.“, смята вицепрезидентът на Moody's Кенет Имъри. „За последната година компаниите, чиито рейтинги или прогнози бяха понижени, са по-малко. По-малко бяха и фирмите, чиито рейтинги бяха поставени в списъка за преразглеждане в посока към понижение“, добави Имъри.

Той смята, че фалитът на „слаби“ емитенти е нещо положително в период на криза, тъй като това повишава общото ниво на кредитоспособност на икономиката.

При евентуална рецесия се очаква най-тежки загуби да понесат хотелиерите и развлекателната индустрия, комуналният сектор, компаниите от рекламния бранш и производителите на опаковки, като се очаква делът на неплатежоспособните при тях да надхвърли 10%.

От Moody's прогнозират също, че компаниите, чиито рейтинги ще бъдат понижени до минимални нива, ще бъдат по-малко. В момента има едва 2 емитента с рейтинг Ваа3 и вероятност за допълнително понижаване при евентуална рецесия от над 25%.

В рамките на изследването от агенцията са отчели предходните действия по отношение на рейтингите на корпоративните емитенти, прогнозите за рейтингите им, както и своите прогнози за дългосрочните им показатели за изчисляване на вероятността от фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Протестите на окупиращите Уол-стрийт бавно се разпространяват по цялата територия на САЩ !!!Започналите преди около три седмици антикапиталистически протестни демонстрации в сърцето на американската икономика, Уол Стрийт, се разпространяват и в други градове в САЩ. Протестите започнаха първо пред Уолстрийт на 17 септември, след като десетки демонстранти опънаха палатки близо до фондовата борса. Разнообразни групи от хора решиха да окупират Wall Street дотогава, докато нещо не се предприеме срещу алчността на корпорациите и техните недемократични влияния върху американското правителство. Демонстрантите отбелязаха, че от месеци насам са безработни, че нямат пари за да заплатят таксите за образование на децата си и че полицията е приложила срещу тях прекомерна сила. След Ню Йорк, антикапиталистическите протести се разпространиха и в Чикаго и Лос Анжелис. По същото време около 3000 души се включиха в сходен протест срещу системата в Бостън, в североизточния щат Масачузетс. Демонстрацията се проведе край местните офиси на "Банк ъв Америка". Някои големи синдикати оповестиха, че ще подкрепят демонстрациите.Докато върви шествие на протестиращи, на тераса на Уолстрийт номер 55, където се помещава елитният Киприани Клуб, богаташи гледат хората от високо", пият шампанско, снимат и се хилят. Ето как 1% от населението се надсмива над 99% от него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още