IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска банка съди BofA и JPMorgan

Landesbank твърди, че американските банки са продали ипотечни облигации, за които са знаели, че са обезпечени с проблематични заеми

12:44 | 01.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Германска банка съди Bank of America и JPMorgan Chase за продажбата на ипотечни облигации за 4 млрд. долара, които в последствие се оказали лоши, съобщава Financial Times.

Sealink Funding, организация създадена от германската Landesbank Sachsen твърди в дело заведено в Ню Йорк, че американските банки са продали ипотечни облигации, за които са знаели, че са обезпечени с проблематични заеми.

„Двете американски банки не само че са прикрили истината за лошото качество на секюритизираните заеми, но и умишлено са предоставили фалшива информация на рейтинговите агенции с цел да си осигурят „ААА“ благословията им“, се казва в иска срещу JPMorgan. Обвинението срещу Bank of America е в подобен стил. От JPMorgan отказват коментар.

Bank of America посочва, че „това изглежда е поредният опитен инвеститор, който търси кого да обвини за инвестиционни загуби причинени от икономическата рецесия. Ние решително ще се защитим“.

Финансовата криза през 2008 г. беше причинена от секюритизацията на ипотечни облигации на първичния пазар, които впоследствие биваха продавани на международни инвеститори. Германските банки бяха енергични купувачи на  тези финансови инструменти, които в последствие изгубиха по-голямата част от стойността си, след като собствениците на жилища закупени с ипотеки започнаха масово да фалират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Мога да кажа само 1:МУХАХААХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още