IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси загубиха над 10% за тримесечието след спадовете в петък

Пазарните участници усещат, че Федералният резерв не ги подкрепя и затова избягват да поемат рискове, коментира трейдър

23:32 | 30.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси загубиха над 10% за тримесечието след спадовете в петък

Американските акции приключиха със спадове от над 2% в петъчната сесия, след като инвеститорите не бяха склонни да останат на пазара преди уикенда, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) се понижи с 2,2% до ниво от 10 913 пункта, S&P 500 спадна с 2,5% до 1 131 пункта, а Nasdaq Composite загуби 2,6% до 2 415 пункта.

Индексите отбелязаха най-лошото си тримесечие от близо три години на фона на страховете от глобална рецесия, като и трите водещи щатски индекси загубиха по над 10% за периода: DJIA (-12,1%), S&P 500 (-14,3%) и Nasdaq (-12,9%).

След последната европейска сесия за тримесечието британският FTSE 100 загуби 14% за периода юли-септември, а германският DAX и френският CAC 40 се сринаха с по 25%.

”Пазарните участници усещат, че Федералният резерв не ги подкрепя и затова избягват да поемат рискове”, коментира Джо Салуци, трейдър в Themis Trading. „Има голяма нерешителност на пазара.”

Икономическите новини от деня показаха, че потребителското доверие леко се е подобрило в края на септември, според изследването на Thomson Reuters/University of Michigan, а бизнес активността в Средния Запад се е повишила повече от очакваното през месеца.

Търговското министерство на САЩ публикува данните за потребителските разходи в страната през август. Статистиката показва, че растежът им се е забавил до 0,2% на месечна база. Ръстът на потребителските разходи през юли бе ревизиран до 0,7%.

Данните на търговското министерство на САЩ показаха още, че доходите на американците са се свили минимално през август - първи спад от октомври 2009, и се разминаха с прогнозите на анализаторите, които очакваха лек ръст.

Статистиката за производствената активност в Китай също разколеба инвеститорите на Wall Street, след като стана ясно, че тя отбелязва спад за трети пореден месец.

Разочароващи данни дойдоха и от Германия. Там продажбите на дребно през август са намалели най-много от 4 години насам, след като дълговата криза доведе до понижение в потребителското доверие и по-засилено спестяване, а не харчене.

В допълнение, европейската статистическа служба Евростат отчете 3% годишна инфлация в еврозоната през септември при таргет на ЕЦБ от 2% и предварителна прогноза за ръст на потребителските цени от 2,5%.

Златото се повиши с 0,5% до 1 625 долара за трой унция, а среброто спадна с 2,1% до ниво от 29,90 долара.

Американският лек петрол загуби 4,2% до 78,70 долара за барел, а петролът тип Брент се покачи с 0,5% до ниво от 102,76 долара.

Еврото поевтиня с 1,4% до 1,339 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК намаля с 0,10 процентни пункта до 1,91%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
САЩ са, Банкрутирали-Факт!!! Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е Падане "Като на пиано от 10-ия етаж". До година ще изчезне, Фалшивата Система основана на Измами и Банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА , САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА!Когато ФЕД напечати долари и ги даде като заем на американците, те се задължават към ФЕД (всеки месец правителството на САЩ плаща на ФЕД стотици милиони...) Обаче зелените хартийки отиват да разпределят стоките на световния пазар, при което производителите на реални стоки получават в замяна долари. Те (световните производители) именно са реалните кредитори на САЩ, докато ФЕД е нещо като виртуален кредитор. Макар до сега брадатите и плешиви евреи от ФЕД да са били на страната на САЩ, след натрупване на достатъчно напрежение , ФЕД може да прехвърли подкрепата си на срещуположната страна, тоест да застане срещу САЩ. Вярно е това, че ФЕД прави помен с чужда пита, обаче все пак някои са яли и пили, а щом са яли и пили, ще трябва и да плащат. Някой ще трябва да плаща и този някой е Американския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
САЩ са една фалирала държава. Живеят си евтино защото си печатят долари. На другите обаче не дават да си печатят и ги нападат за да им вземат петрола или каквото имат. А иначе имат дълг вече 16 трилиона долара, но ако някой им го поиска става криза. Ако САЩ си върнат дълговете и света им наложи борд и финансова дисциплина ще са по-зле и от Сомалия. Уж най-голямата икономика, уж най-великата "нация", а живеят на гърба на останалия свят, явно това не може да продължава вечно. Защото 70 години САЩ съществуват на кредит. В това отношение те са по-голямо зло даже и от комунизма, защото комунистите поне осигуряваха прехраната на собствения си народ с неговия труд, а тези на гърба на целия свят правеха милиарди. Ще дойде ден когато ще трябва да си платят гяволъка. Страшното е ,че са откачени и в безсилието си да не направят световна война. Има САЩ-има проблем! Няма САЩ-няма проблем! Няма да има кризи, инвазии в чужди държави, няма да има кой да се прави на световна мутра! Представете си колко спокоен би бил света без САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още