IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка в Сената предотврати спирането на дейността на щатското правителство

Предотвратихме катастрофа в очакване на следващата, коментира американски сенатор

11:53 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сделка в Сената предотврати спирането на дейността на щатското правителство

Щатският Сенат прие резолюция, която осигурява средства за финансирането на администрацията във Вашингтон, и така сложи край на страховете за евентуално прекратяване на правителствената дейност, съобщава BBC.

Демократите се противопоставиха на исканията на републиканците отпуснатите средства за жертвите от природни бедствия в САЩ да бъдат компенсирани чрез орязване на програмите за чиста енергия. За законопроекта гласуваха 79 сенатори срещу 12 против.

Сделката беше постигната, след като Федералната агенцията за извънредните ситуации (Fema) обяви в петък, че разполага с достатъчно средства, за да функционира до края на фискалната година.

Сделката ще осигури финансиране за администрацията до 18 ноември, след като бъде ратифицирана и от щатския Конгрес.

Клауза в законопроекта позволява на правителството да продължи да функционира, докато Конгресът, който в момента е във ваканция, има възможност да проведе гласуване.

Въпреки това Конгресът може да приеме законопроекта проформа при гласуване с едва няколко представители, като това може да се случи до края на седмицата.

Споразумението изглежда слага край на последния от серия междупартийни диспути, които парализираха Конгреса през последните месеци.

„Предотвратихме катастрофа в очакване на следващата“, казва сенаторът демократ Бен Нилсън. „Безпрецедентно“.

Демократите заявиха, че искането на републиканците крайно необходимата помощ за засегнатите от природни бедствия да бъде съпътствана от бюджетни икономии е безпрецедентно.

Политическата битка, която отново илюстрира нефункционалността на щатската политика, беше за едва 3 млрд. долара помощи за засегнатите от урагана Айрин миналия месец – по-малко от една хилядна от предвидените 3,597 трлн. долара правителствени разходи за настоящата фискална година.

Сенатът гласува 2,65 млрд. долара помощи за засегнатите от природни бедствия, но не и насрещни бюджетни икономии, за каквито настояваха републиканците.

Сделката слага край на опасенията за прекратяване на правителствената дейност на 30 септември.

Дебатът се разгоря дни след избирането на 12-членната „суперкомисия“ към щатския Конгрес, имаща за цел да предложи бюджетни икономии за 1,5 трлн. долара през следващите 10 години.

Комисията ще представи предложенията си до 23 ноември, като Конгресът трябва да ги гласува до 23 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още