IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските парични фондове са свили вложенията си в Европа с 27% за три месеца

Мениджърите също така скъсяват матуритетите на европейските облигации в портфейлите си

16:40 | 23.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските парични фондове са свили вложенията си в Европа с 27% за три месеца

Американските фондове на паричните пазари са намалили инвестициите си в Европа през миналия месец, показват данни на Fitch Ratings, цитирани от Wall Street Journal.

През август 10-те най-големи щатски парични фонда са понижили експозициите си (измерени в долари) на Стария континент с 8% спрямо юли и с 27% спрямо май.

Вложенията в европейски банки съставляват 42% от активите на фондовете спрямо 47% в края на юли.

Повечето предупреждения за понижаване на рейтинги на европейски финансови институции не се отнасят за краткосрочните им задължения, каквито са инвестициите на паричните фондове, но въпреки това американските фонд мениджъри продължават да изтеглят вложенията си в дългове на Стария континент.

Мениджърите също така скъсяват матуритетите на европейските облигации в портфейлите си. В края на август 28% от депозитите на фондовете във френски банки са били със срочност до 7 дни – четири пъти повече отколкото в края на юни.

А като цяло мениджърите продължават да странят от френските банки – делът на активите им в тези институции е спаднал до 11,2% в края на миналия месец от 14,1% в предходния. Делът на британските банки пък се е понижил до 8,8% от 10,5%.

Най-големи са вложенията на паричните фондове в Barclays PLC, BNP Paribas SA, Rabobank Groep NV, Deutsche Bank AG и Westpac Banking Corp., но делът на никоя от тях в активите на фондовете не превишава 3,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 23.09.11 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още