IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Боув: Moody’s са си изгубили ума да свалят рейтинга на най-голямата банка в САЩ

Допускането, че американското правителство ще остави Bank of America да фалира е абсурдно, смята банковият анализатор

21:40 | 22.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Боув: Moody’s са си изгубили ума да свалят рейтинга на най-голямата банка в САЩ

Понижаването на рейтингите на три основни американски банки от Moody’s на базата на допускането, че правителството на САЩ няма да им окаже помощ, ако те изпаднат в затруднения е абсурдно, смята банковият анализатор от Rochdale Securities Ричард Боув.

Акциите на финансовите институции се понижиха, след като вчера агенцията свали рейтингите на Bank of America, Wells Fargo и Citigroup

”Това е толкова нелепо, че не мога да повярвам как някой дори ще го предположи. Това е най-голямата банка в САЩ”, възмущава се Дик Боув, имайки предвид Bank of America.

Тази банка работи с всяко пето домакинство в страната, а Moody’s допуска, че правителството ще я остави да фалира, завличайки всички тези хора с нея, удивява се той.

„Според мен в агенцията са си изгубили ума”, възкликва анализаторът, известен с директния си изказ, цитиран от CNBC.

”Вероятността Bank of America да бъде оставена да фалира е нулева”, смята Боув. „Тя има депозити на стойност 1,38 трлн. долара и кредитен портфейл в размер на 940 млрд. долара. Мислите ли, че Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) може да покрие такива загуби?”, пита той. 

Според Moody’s сега е по-вероятно правителството да остави голяма банка да фалира, отколкото по време на финансовата криза, след като рисковете от пренасяне на проблемите към други банки са смекчени.

От Bank of America отвърнаха, че намаляването на рейтинга не отразява спад в кредитното й качество и посочиха, че самата агенция е изтъкнала подобрението в капиталовата й адекватност и в ликвидността.

Също така според Moody’s банката разполага с достатъчно ресурси, за да покрие допълнителните загуби, очаквани от ипотечния й бизнес.

Агенцията свали рейтингите на трите банки след тримесечно наблюдение - през юни тя предупреди, че тях ги грози такава стъпка.

”Bank of America е в процес на изплащане на дълговете си. Тя е в състояние незабавно да погаси всичките си краткосрочни задължения”, отбелязва Боув.

Още мнения на анализатора от Rochdale Securities:

Ричард Боув: Фалитът на Гърция е просто въпрос на време
Ричард Боув: Действията на Федералния резерв рискуват нова Голяма депресия

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още