IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед въвлече Wall Street във вихъра на туиста

Индексите в Ню Йорк изгубиха по над 2%, след като Федералният резерв обяви новия си план за стимулиране на икономиката

23:21 | 21.09.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции приключиха сесията със загуби, след като Федералният резерв на САЩ очаквано обяви намеренията си да продава краткосрочни дългови книжа от своето портфолио и с приходите от тях да купува дългосрочни - стратегия, известна като Операция “Туист”.

В края на търговията на Wall Street Dow Jones се понижи с 2,49% до 11 125 пункта, S&P 500 се срина с 2,94% до 1 167 пункта, а Nasdaq отбеляза спад от 2,01% до 2 538 пункта.

Сред най-губещите акции бяха тези на финансовите институции заради решението на Moody's понижи кредитния рейтинг на Bank of America, Citigroup и Wells Fargo. Малко по-късно пък стана ясно, че Standard & Poor's (S&P) е понижила рейтинга на седем италиански банки, сред които Интеза Санпаоло.

Стойността на новата Операция “Туист” на Фед е в рамките на очакваното, отбелязва MarketWatch, като се позовава на мнението на Джим Кохан от Wells Fargo Funds Management.

Според него обаче в тази ситуация спекулантите ще се втурнат да купуват облигации, а накрая това дали доходността по тях ще е ниска и колко ниска ще остане по-точно ще зависи от ситуацията в Европа.

Сунг Вон Сон от California State University коментира за изданието, че тази допълнителна ликвидност за икономиката едва ли ще има особен ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още