IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street е на път да прекъсне зелената серия от миналата седмица*

Фалитът на Гърция става все по-възможен и пазарите се подготвят за това, коментира анализатор

17:59 | 19.09.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси са на път да прекъснат серията от пет поредни повишения от миналата седмица. Опасенията за евентуален фалит на Гърция отново надделяха и инвеститорите се впуснаха в разпродажби.

Малко повече от час след началото на сесията на Wall Street, Dow Jones губи 2% до 11 281 пункта, S&P 500 спада с 1,9% до 1 193 пункта, а Nasdaq се понижава с 1,7% до 2 577 пункта.

„Фалитът на Гърция става все по-възможен и пазарите се подготвят за това“, коментира за MarketWatch Дейвид Розенбърг, главен икономист и стратег в Gluskin Sheff.

"Ситуацията в Европа не се подобрява. Координираната намеса на централните банки ще спечели само време, нищо повече“, допълни той.

Вероятността Атина да избегне фалита в момента виси на косъм, тъй като партньорите от Европейския съюз и Международния валутен фонд подготвят икономическия си доклад за финансите на страната, а Еврогрупата ще решава за отпускането на следващия транш от спасителния заем за Гърция през октомври, отбелязва Bloomberg.

През почивните дни гръцкото правителство обсъди възможностите си да посрещне поставените фискални цели. Очаква се страната да предприеме още икономически мерки за свиването на бюджетния дефицит като условие за получаване на следващия транш от спасителното финансиране.

* Актуално към 17:40 българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още