IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дивидентите в САЩ растат с най-бързия си темп за последните седем години

Очаква се сумата на изплатените през тази година дивиденти от най-големите публични компании да се увеличи с 18% до 241 млрд. долара

15:00 | 03.09.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Дивидентите в САЩ растат с най-бързия си темп за последните седем години

500-те най-големи публични компании в Америка увеличават дивидентите си с най-бързия темп за последните 7 години, подкрепени от рекордните печалби и натрупания кеш, пише MarketWatch.

Това би трябвало да успокои инвеститорите, предпочитащи акциите с дивиденти, които се опариха през 2009, когато световната икономическа криза принуди General Electric, Citigroup и други корпоративни гиганти да съкратят дивидентите си.

Увеличението от друга страна показва, че големите фирми все още не са склонни да започнат да наемат въпреки парите, които трупат, след като орязаха значително разходите си, за да се справят с рецесията.

Американската икономика не добави нетно работни места през август, а безработицата остана на равнище от 9,1%, показаха данните от петък.

За първите осем месеца на 2011 г. 243 компании от индекса S&P 500 (почти половината) са обявили или повишили дивиденти спрямо 175 за същия период на миналата година и 102 за този период на по-миналата.

Начело по дивидентни плащания са секторите основни потребителски стоки, здравеопазване и промишленост.

От началото на годината 226 фирми са обявили повишение на дивидента си, докато само 4 – понижение, което контрастира рязко с 2008, когато 140 компании намалиха или преустановиха плащането на дивиденти.

Verizon Communications, което е част от индекса Dow Jones Industrial Average, обяви в четвъртък, че повишава дивидента си за пета поредна година, като той ще достигне 2 долара на акция годишно (+2,6%).

През настоящата година инвеститорите ще приберат 241 млрд. долара дивиденти от компаниите в S&P 500 спрямо 205 млрд. през миналата и 196 млрд. през по-миналата, изчислява Хауърд Силвърблат, старши анализатор в Standard & Poor’s. Той очаква ново повишение в сумата за дивиденти през 2012 година.

„Дивидентите имат много добра година“, изтъква анализаторът. „Добрата новина е, че сме на пътя на икономическото възстановяване, но лошата е, че не сме 2008 година.“
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
vova4ka
преди 12 години
Братле, много си влязъл във филма. Ако DJ падне до 5000 селд 3 мес. и до 1000 след още 3, аз ще си отрежа ушите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
САЩ са една фалирала държава, тъй като основният източник за покриване на този дефицит са заемите и кредитите. И в момента, в който паниката обхване чуждестранните инвеститори, които дават все по-малко пари за държавните облигации на САЩ, банкрутът на американското правителство ще стане очевиден за всички. Това означава, че изход от кризата за САЩ вече е невъзможен. Кризисната дилема на САЩ е ясна - или страната и в бъдеще ще живее за сметка на целия свят, или я очаква фалит и загуба на голяма част от националната собственост в полза на Япония и Китай. Заради това сега финансовата върхушка на САЩ се опитва да скрие колкото се може по-дълго фалита на държавата и да запази статуквото, докато започне икономическо реколонизиране на света. Световната икономическа система ще потъне в дългогодишна депресия, ще настъпи унищожение на излишния виртуален капитал, което ще се изрази в огромни финансови загуби за всички икономически субекти в САЩ и извън тях, рязко поевтиняване на всички активи и масови фалити. САЩ ще се окажат в крайно уязвима ситуация. Вече няма да могат да претендират за голямата част от световната "баница". Този негативен сценарий, огромният национален дълг и липсата на реален сектор на икономиката, ще доведе до главоломна девалвация на долара и до икономически и политически хаос. Ако се наложи част от капиталите да изгорят в пещта на кризата, нека да бъдат чужди - на азиатските индустриалци, на европейските банкери, на арабските шейхове и руските суровинни олигарси. Затова Те ще искат да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите - ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото!След около 6 месеца Dow Jones Industrial Average, ще е може би на ниво 1000......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 12 години
Ако ние не, поне за внучетата:)Тук манталитетът е по-друг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Еее, кога ще доживеем и нашите компании да се сетят за дребните си инвеститори:))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още