IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът завладя Wall Street и индексите се повишиха значително

S&P 500 се върна над 1 200 пункта за пръв път от две седмици, след като стана ясно, че Айрин си тръгва от САЩ

23:20 | 29.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът завладя Wall Street и индексите се повишиха значително

Първата сесия на Wall Street за новата седмица донесе силни повишения за индексите. Те се дължат на отслабването на урагана Айрин и отдалечаването му от американското крайбрежие, както и на оптимизма за икономиката, породен от изказването на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке.

В края на миналата седмица Бернанке направи изказване, от което стана ясно, че за момента икономиката върви по достатъчно стабилен път и за сега няма нужда от трета програма за увеличение на ликвидността във финансовата система.

Бернанке „бе перфектен в това да не дискутира нова програма за увеличение на ликвидността, това сякаш насочи пазарите към по-оптимистични виждания за икономиката”, коментира Джефри Сот от Raymond James & Associates.

Сот допълва, че ураганът Айрин не е бил толкова опустошителен, колкото се е очаквало и това също е оказало подкрепа на пазара.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 2,26 на сто до 11 539,25 пункта днес. Nasdaq Composite пък се изстреля с 3,3 на сто до 2 562,11 пункта.

Широкият борсов индекс S&P 500 започна седмицата с ръст от 2,8 на сто до 1 210,08 пункта. Това е първото затваряне на индекса над 1 200 пункта за последните две седмици.

Сред добрите новини от деня бяха анните за потребителските разходи в САЩ през юли, които се оказаха по-добри от предварителните очаквания.

Днес съотношението печеливши/губещи емисии на борсата в Ню Йорк беше 10 към 1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още