IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес в САЩ наема все по-малко работна ръка

През август назначенията на нови хора във фирмите с под 20 служители и работници са намалели до 35 000, сочат резултатите от независимо проучване

11:24 | 29.08.11 г.
Малкият бизнес в САЩ наема все по-малко работна ръка

Малкият бизнес в САЩ е наел по-малко нова работна ръка през август т. г. в сравнение с юли, показват резултатите на независимо проучване на консултантската компания Intuit сред 66 хиляди малки фирми в страната, цитирано от Ройтерс. Допитването е проведено в периода 24 юли - 23 август 2011 г.

Компаниите с под 20 служители са назначили 35 000 души през август, докато предходния месец назначенията бяха 40 000.

Данните от проучването сред малките американски фирми показват още, че е намаляло и средноседмичното отработено време - с 0,3% до почти 25 часа на седмица. 

Средната месечна заплата в малкия бизнес в САЩ пък се е свила минимално до 2 649 долара. Данните са тревожни от гледна точка на потребителските разходи, които формират над две трети от американската икономическа активност.

Правителствените данни за безработицата и състоянието на пазара на труда в САЩ през август ще излязат в петък тази седмица. Според данните от проучване на Ройтерс през осмия месец на годината новите назначения в частния сектор в Страната на неограничените възможности, без селското стопанство, са били 80 000, докато през юли бяха 117 000.

Забавянето на наемането на нова работна ръка в САЩ може да се изтълкува и като сигнал, че страната отново влиза в рецесия. Някои икономисти обаче не са склонни да интерпретират данните по този начин, отбелязва агенцията, като подчертава, че през второто тримесечие на годината беше постигнат икономически растеж от 1% на годишна база, докато през първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна с 0,4 на сто.

"За месец август има доста лоши новини", отбелязва Сюзан Уудуорд, икономист, отговорен за проучването на Intuit. "Числата показват, че няма да има втора рецесия, но е ясно, че икономическото възстановяване силно се забавя", заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още