IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джо Байдън се опита да успокои Китай за американските държавни облигации

Много откровено искам да поясня, че няма за какво да се тревожите, заяви американският вицепрезидент при посещението си в Китай

18:37 | 19.08.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Джо Байдън и Вън Дзябао. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джо Байдън и Вън Дзябао. Снимка: Ройтерс

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се опита днес да увери китайските лидери, че техните 1,2 трлн. долара в американски държавни облигации не са застрашени, като същевременно и двете страни подчертаха необходимостта от съживяване на световния икономически растеж, предаде AP.

Днес е вторият ден от петдневното посещение на Байдън в Китай, където той се стреми да намали недоверието между двете най-големи световни икономики и да изгради отношения с китайските лидери, отбелязва Ройтерс.

Китайският премиер Вън Дзябао изрази убеденост, че американската икономика отново бързо ще поеме по пътя на растежа. Той повтори коментара на вицепрезидента Си Цзинпин, който вчера се срещна с Байдън.

Китай и САЩ подчертаха важността на своето сътрудничество за съживяване на световния растеж.

Изключително важно е да изпратите ясно послание до китайската общественост, че САЩ ще спазят обещанието си и задълженията си във връзка с държавните си облигации, посочи Вън Дзябао пред Байдън.

Изказванията на Вън Дзябао са първите коментари на високопоставен китайски лидер, които пряко засягат американската дългова криза, след като този месец рейтинговата агенция Standard end Poor's намали кредитния рейтинг на САЩ.

В отговор Байдън посочи, че Вашингтон цени и приветства китайските инвестиции в американски държавни облигации. "Много откровено искам да поясня, че няма за какво да се тревожите," отбеляза Байдън, цитиран от Ройтерс.

Неговото посещение в Китай е първият етап от азиатската му обиколка, която включва още Монголия и Япония.

Китай е най-големият притежател на американски дългови книжа.

Вчера Байдън разговаря с китайския вицепрезидент Си Цзинпин за американския дълг и бюджетния дефицит.

На кръгла маса с участието на китайски и американски бизнесмени Си Цзинпин изрази силна увереност в устойчивостта на натоварената с дългове американска икономика.

Оптимистичният тон на Си, който е сочен за следващ президент на Китай, силно контрастира на фона на острите критики на китайските медии срещу икономическото управление на САЩ.

"Икономиката на САЩ е силно устойчива и има голям капацитет за самовъзстановяване", заяви китайският вицепрезидент пред представителите на бизнеса.

Китай се надява, че Вашингтон ще смекчи ограниченията пред китайските търговски компании, допълни Си Цзинпин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че Китай ще се отнася еднакво към всички компании, които искат да получат договори за правителствени поръчки, в отговор на безпокойството на някои ръководители на американски фирми, че не са имали равни възможности в определени случаи, отбелязва Ройтерс.

Днешната среща с бизнесмени цели да засили сътрудничеството на фона на оплакванията на чуждестранни компании от бариери на китайския пазар и недоволството на Пекин от американските износни ограничения. На срещата присъстваха ръководители от General Motors Co., Coca Cola Co., Caterpillar Inc., Bank of China Ltd., Lenovo Group и други.

По-късно днес се очаква Байдън ще се срещне и с китайския президент Ху Дзинтао.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още