IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чарлз Плосър: Обещанието на Фед за ниски лихви още две години е неуместно

Политиката трябва да се определя от икономиката, а не от фиксиран график, смята шефът на клона на Фед във Филаделфия

21:50 | 17.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Чарлз Плосър: Обещанието на Фед за ниски лихви още две години е неуместно

Неотдавнашният ангажимент на Федералния резерв да запази лихвите ниски за още две години е неподходяща политика в неподходящ момент, заявява президентът на клона на централната банка във Филаделфия Чарлз Плосър, цитиран от Ройтерс. 

По думите му той не е бил съгласен с решението, тъй като политиката трябва да се определя от това, което се случва с икономиката, а не от фиксиран график.

Плосър бе един от тримата членове на Федералния резерв, които не подкрепиха това решение и искаха да избегнат конкретизиране на обещанието за ниски лихви във времеви план.

В същото време Фед обрисува мрачна картина на икономиката, посочвайки, че растежът се е оказал значително по-нисък от очаквания, инфлацията би трябвало да остане ограничена в обозримо бъдеще, докато безработицата от 9,1% ще намалява, но бавно.

”Намирам това изявление по отношение на икономиката за изключително негативно”, казва Плосър. „Доверието не е силно, а едно такова описание на сегашната ситуация няма да повдигне духа на бизнеса и потребителите.”

”Аз лично вярвам, че ще се наложи да вдигнем лихвите доста преди средата на 2013”, изтъква членът на Фед. Централната банка понижи основната си лихва до почти нула през декември 2008 и изкупи ДЦК и ипотечни облигации за 2,3 трлн. долара за да стимулира икономиката.

“Голяма грешка е да се смята, че ако фискалната политика не може да помогне по една или друга причина, то Федералният резерв трябва да действа”, казва Плосър. „Ние не можем да изпълним това, което се иска от нас защото не сме в състояние, но ако опитаме и се провалим, то доверието към нас ще бъде застрашено”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още