IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За или против забраната на късите продажби в САЩ?

Бившият шеф на щатската комисия по ценни книжа и фондови борси отчита триседмичната забрана през 2008 като грешка, но изкушението пред регулатора остава

13:48 | 13.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
За или против забраната на късите продажби в САЩ?

В края на мандата си като председател на щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC - Securities and Exchange Commission) Кристофър Кокс заяви, че най-голямата му грешка е била триседмичната забрана на късите продажби в разгара на финансовата криза през 2008, припомня CNBC. Той е на мнение, че негативите надхвърлят ползите от такава мярка.

Това обаче не означава, че американските регулатори няма да се изкушат да прибегнат отново до нея, след като банковите акции бяха разпродадени заради страховете, че дълговите проблеми в Европа могат да причинят нова финансова криза от мащаба на тази с Lehman Brothers.

Ако опасенията относно големите банки ескалират и достигнат САЩ, то регулаторите в Америка могат да последват примера на Франция, Белгия, Италия и Испания, които в четвъртък решиха да забранят късите продажби с акции на банки и застрахователи – практиката да се продават акции, взети назаем с надеждата после да бъдат купени на по-ниски цени, за да бъдат върнати.

По-рано през седмицата Гърция въведе двумесечна забрана, Южна Корея – тримесечна, а Турция съобщи, че засилва контрола над сделките на късо, като регулаторните органи в страната започнаха разследване срещу брокери по подозрение за пазарни манипулации.

„Един от проблемите е, че регулаторите трябва да отразят политическите настроения, а политиците не разбират непременно пазарите”, посочва Джеймс Ейнджъл, професор по финанси от университета на Джорджтаун.

”Когато настъпят големи пазарни колебания е изкушаващо да бъдат обвинени продаващите „на късо”, които всъщност нямат вина. Забраната на късите продажби с нищо не помага. Тя единствено показва, че политиците не разполагат с други средства за реакция”, казва той.

Институтът EDHEC-Risk нарече решението на четирите европейски страни хвърляне на прах в очите. Позовавайки се на академични изследвания, центърът заяви, че мярката вероятно ще има обратен ефект, както директно чрез затормозяване функционирането на пазарите в момент на най-голямо изпитание за тях, така и индиректно чрез допълнително подклаждане на пазарната реакция спрямо задлъжнелите страни и тяхната поилтическа неспособност да се заемат с причините за дълговата криза.

Според адвоката Робърт Френчмън от Bracewell and Guliani, който представлява клиенти от финансовия сектор при регулаторни спорове, пазарите са конструирани едновременно за дълги и къси продажби, като забраната на късите би била изкуствено ограничение.

Той смята, че правителството не трябва избирателно да защитава на пазарите един сектор, а не друг. „Какво бе основанието през 2008 да се спасят банките, а не автомибилните компании”, пита той? „Не мисля, че това е работа на правителството.”

В случаи на драстични пазарни колебания обаче забраната на късите продажби може да е оправдана, смята Джон Кофи, професор по право в областта на ценните книжа от Columbia University.

Щатските регулатори могат да постъпят разумно като въведат такава забрана на двуседмични стъпки, ако тя е ограничена до около дузина системно важни банки, които са в опасност от фалит, изтъква той. Ограничението за къси продажби след краха на Lehman включваше акциите на близо 800 банки и финансови институции.

Скоро след триседмичната забрана обаче книжата продължиха стремителния си спад. Wall Street Journal цитира изследване на Credit-Suisse, което показва, че акциите на компаниите от забранителния списък са спаднали в периода на ограничението с 21,8% - само с процент по-малко от пазара като цяло.

”Не казвам, че е напълно оправдано, но САЩ не могат да си позволят още една „твърде голяма, за да фалира институция” да се срине. Ще настъпи огромно негодувание, ако се наложи още една такава спасителна операция”, убеден е Кофи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Ако и в Щатите тръгнат да си заравят главите в пясъка с действия против пазара, значи светът окончателно е полудял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
[quote]Скоро след триседмичната забрана обаче книжата продължиха стремителния си спад. Wall Street Journal цитира изследване на Credit-Suisse, което показва, че акциите на компаниите от забранителния списък са спаднали в периода на ограничението с 21,8% - само с процент по-малко от пазара като цяло.[/quote]Ама разбира се ако си дългосрочен инвеститор на нормална борса на която има и дълги и къси в период на падане на пазара ако не ти се излиза от позицията може да си фиксираш печалбата като отвориш насрещна къса позиция (през cfd-та защото става по лесно с по малко капитал заради по големия ливъридж пазара спира да се движи за теб има само такси които са поносими) и да си свиркаш... като изкарат регулация и ти затворят къстата най близкото до акъла е да продадеш акцията за да си кешираш печалбата а не да почнеш да реализираш загуби....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още