IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите засилват натиска си върху банковия сектор

На борсите в Европа и САЩ през последното денонощие са наблюдава бягство от финансовия сектор

09:16 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на водещите банки от Европа и САЩ са подложени на огромен натиск от страна на пазарните участници. В основата на това са спекулациите, че еврозоната е изправена пред изключително тежката ситуация да спасява ключови страни като Италия и Испания, като дори се появяват спекулации, че и бъдещето на Франция е доста разклатено, пише Wall Street Journal.

В рамките на вчерашната борсова сесия в Европа поне 11 от водещите банки на континента са изгубили над 8 на сто от пазарната си капитализация. Най-тежки са били разпродажбите на борсата в Париж, където акциите на Societe Generale потънаха с 15 на сто, а тези на Credit Agricole и BNP Paribas изгубиха съответно 12 и 9 на сто.

Най-големият кредитор в Германия – Deutsche Bank, се раздели с 12 на сто от пазарната си капитализация вчера, а акциите на испанската Banco Santander и италианската Intesa Sanpaolo потънаха съответно с 9 и 14 на сто.

Спусъкът на разпродажбите бе натиснат от спекулациите, че Societe Generale е изправена на ръба и ще има нужда от помощ. На този фон френската банка публикува становище, че е в солидно финансово състояние и че има ограничени експозиции към страните от Южна Европа.

„Смятаме, че разпродажбите при френските банки не са оправдани и отразяват нервността на пазара“, посочват анализатори на Sanford Bernstein, цитирани от вестника. Те отбелязват, че факторът, който плаши инвеститорите, са покачващите се цени за защита срещу необслужване на задължения от страна на банките.

На борсата в Ню Йорк вчера акциите на Citigroup пропаднаха с 10,5 на сто, докато пазарната капитализация на Bank of America се сви с 10,9 на сто. Това се случи въпреки опита на изпълнителния директор на втората финансова институция да успокои инвеститорите в конферентен телефонен разговор. 

Акциите на JPMorgan и Wells Fargo поевтиняха съответно с 5,6 и 7,7 на сто вчера.

Като цяло, вчера банките бяха най-слабо представилия се сектор от индекса S&P 500. Индексът, който следи представянето им, се понижи със 7 на сто. Тази седмица този показател се движи в доста широки граници, след като в понеделник пропадна с 9 на сто, а във вторник се вдигна с 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още